Nagyvilág

Az al-Kaida tagadja a Bhutto-gyilkosságot

Az al-Kaida terrorhálózat feltételezett pakisztáni vezetője tagadta, hogy köze lenne Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolásához, amint ezt a pakisztáni belügyminisztérium állította.

A minisztérium pénteken közölte: a belbiztonsági szolgálat lehallgatott egy telefonbeszélgetést, amelyben Baitullah Mehszud gratulált embereinek Bhutto halála után.

„Nincs köze ehhez a támadáshoz. A törzsi embereknek saját törvényeik vannak. Nem támadunk nőkre. Ez a kormány, a hadsereg és a titkosszolgálatok összeesküvése volt” – jelentette ki Maulvi Omar, Mehszud szóvivője.

Tisztázatlan körülmények

Mindeközben Bhutto szóvivője közölte, hogy az ellenzéki vezetőt egy lövedék érte a fején a merényletben, amit onnét tud bizonyosan, hogy ő maga mosta le a holttestet a temetés előtt. “Két sebesülést láttam a fején, az egyiket hátul, ahol behatolt a lövedék, a másikat elöl, ahol távozott” – mondta.

Pénteken a kormány azt állította orvosszakértői vizsgálatokra hivatkozva, hogy koponyasérülés okozta Bhutto halálát, s ezt akkor szenvedte el, amikor feje nekiütődött az őt szállító gépkocsi napfényteteje kilincsének.

Megállt az élet

Pakisztánban szombatra, a Bhutto halála miatti országos gyász második napjára gyakorlatilag megbénult az élet. A jelentősebb városok, különösen a gazdasági főváros, Karacsi, de Iszlámábád, Ravalpindi és Lahor utcái is kihaltak, bár Lahorban délután kormányellenes tüntetés volt, mintegy tízezer ember részvételével.
Bhutto halála óta a zavargásokban összesen 33 ember halt meg.
Bhutto pártja bejelentette szombaton, hogy vasárnap dönt arról: részt vesz-e a január 8-i általános választásokon. Eközben a központi választási bizottság közleményt adott ki arról, hogy a merénylet nyomán kirobbant erőszakos akciók “kedvezőtlenül érintették” a szavazás előkészületeit, ideértve például a szavazócédulák nyomtatását, a személyzet kiképzését. A bizottság hétfőn rendkívüli ülést tart majd az ügyben. Elvileg ez a testület dönthet a választások törléséről, vagy elhalasztásáról.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik