Nagyvilág

Végső nyugalomra helyezték Bhuttót

Pénteken helyezték végső nyugalomra Benazir Bhuttót, a pakisztáni ellenzék merényletben meggyilkolt vezetőjét, az ország déli részén lévő Szindh tartományban, a Bhutto család mauzóleumában - jelentette a pakisztáni állami televízió.

Több százezren gyűltek össze pénteken, hogy leróják végső tiszteletüket az elhunyt fekete-zöld-vörös zászlóba csavart koporsója előtt (ezek a Zulfikar Ali Bhutto által alapított és a csütörtöki gyilkos merényletig Benazir Bhutto által vezetett Pakisztáni Néppárt színei).

A koporsót kísérő gyászmenetnek két órájába került, amíg utat tört magának a tömegen keresztül, hogy megtegye a család ősi lakhelye, Ghari Khuda Baks falu és a mauzóleum közötti öt kilométert. A volt miniszterelnököt édesapja mellé temették.


Végső nyugalomra helyezték Bhuttót 1

Benazir Bhutto koporsóját százezrek kísérték (Fotó: AP) – KÉPGALÉRIA



Csütörtökön, egy Ravalpindiben tartott választási gyűlésen ölte meg a politikus asszonyt egy (más jelentések szerint két) öngyilkos merénylő. Benazir Bhutto a kórházban halt bele sérüléseibe. Október 18-án, nyolcéves emigrációjából való hazatérésének napján már megkíséreltek ellene egy merényletet Karacsiban, de akkor sértetlen maradt. (139 ember vesztette életét az akkori merénylet következtében, a hazatérő politikus asszonyt ünneplő pakisztániak tömegében.)

Benazir Bhutto volt az első nő, aki muzulmán többségű ország kormányának élére került (először 1988-ban, majd 1993-ban másodszor is). Azért tért haza emigrációjából 2007. október 18-án, hogy harmadszor is pályázzon a magas posztra.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök, aki éveken át Benazir Bhutto politikai vetélytársa volt, háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a Bhutto életét kioltó merénylet miatt. Ez idő alatt az iskolák és az üzletek is zárva tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik