Nagyvilág

A szlovének a Balkánnal bővítenék az uniót

A januárban kezdődő szlovén európai uniós elnökség legfontosabb törekvésének nevezte a szlovén külügyminiszter a közösség bővítésének kiterjesztését a Nyugat-Balkánra.

Ha valaki Európa térképére néz, azt látja, hogy Szlovénia és Görögország között “meghatározatlan” terület, egyfajta lyuk tátong. “Horvátország már úton van az unióba, és ez jó. Azt szeretnénk látni, hogy Szerbia is minél gyorsabban kövesse példáját” – mondta Dimitrij Rupel a Die Presse című osztrák napilapnak, Macedónia és Montenegró tagjelöltségét is szóba hozva.

A bővítés folytatásának előfeltétele azonban a lisszaboni reformszerződés ratifikálása a tagországok által – hangoztatta a külügyminiszter. Ljubljana azon lesz, hogy lehetőleg minél nagyobb tempót diktáljon a jóváhagyás folyamatában.

A koszovói válság megoldását lényegesnek és elkerülhetetlennek látja Rupel, de nem tartozik az elsődleges dolgok közé a külügyminiszter szerint. Az unión belüli álláspontok között Koszovót illetően távolról sincs akkora ellentét, „ha egy-két szavazat hiányzik, azzal még együtt lehet élni”- mondta.

A külügyminisztert szerint koszovói albánoknak mindent meg kell tenniük, hogy bevonják a tartományban élő szerbeket a demokratizálódási folyamatba. A konfliktus egyik alapproblémáját abban látja, hogy az ottani szerbek nem érzik hazájuknak Koszovót. Ezért üdvözölné, ha a koszovói szerbek Belgrád helyett inkább Pristinában látnák azt a helyet, ahol befolyást szeretnének elérni. “Ez persze nehéz” – ismerte el a szlovén külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik