Külföld

Semmibe veszik a magántulajdont Szlovákiában?

admin
admin

2007. 12. 28. 14:50

A szlovák államfő aláírta a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kivitelezők, a szlovákiai autópályák egyes szakaszainak építését felgyorsítandó, akár a földtulajdonosokkal való megállapodás hiányában, még a kisajátítási eljárás lezárása előtt építkezhessenek.

Az ellenzék jelezte, hogy a súlyos alkotmányjogi aggályokat felvető törvényt az alkotmánybíróság elé viszi. A parlamenti döntést követően megjelent sajtóvélemények szerint „Szlovákiában vége a magántulajdon szentségének.” Az új törvény kínálta lehetőség szerint az állam a tulajdonos beleegyezése nélkül is kisajátíthatja az általa igényelt földterületet, és megengedheti magának, hogy a terület eredeti tulajdonosával csak a már megépült közmű üzembe helyezése után kezdje meg a vagyonjogi rendezést.

Az eddigi gyakorlat szerint a pálya építését csak a rendezett tulajdonviszonyokról szóló okmányok csatolása után kezdhették el. Az államfő által szentesített jogszabály csak a Pozsonyt Kassával összekötő, „foghíjakkal” teli pályaszakaszon, valamint a Nyitra és Besztercebánya közötti gyorsforgalmi út építése során alkalmazható. A két nyomvonalon mintegy százötven kilométernyi autópályát és gyorsforgalmi utat kell megépíteni.

A törvényt a kormány azzal az indoklással terjesztette gyorsított eljárásban a parlament elé, hogy 2010-ig mindenképpen meg kell épülnie a Pozsony és Kassa közti teljes pályának. A kormány a hiányzó szakaszok mielőbbi megépítése érdekében a magántőke bevonásával számol, s már ki is írta a pályázatokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.