Nagyvilág

Rendkívüli kormányülés Bhutto halála után

A Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető életét kioltó ravalpindi merénylet után rendkívüli tanácskozásra hívta össze kormányát és a hadsereg vezetőit Pervez Musarraf pakisztáni elnök, majd a tanácskozás után felszólította az ország lakosságát: őrizze meg nyugalmát, hogy "meghiúsíthatók legyenek a terroristák ördögi tervei".

Egyes pakisztáni televíziós jelentések szerint szórványosan máris voltak erőszakos tiltakozó akciók, miután nyilvánosságra jutott a Pakisztáni Néppárt vezetőjének halálhíre. Az ország déli részén fekvő Dzsakobábádban felgyújtották a törvényszék épületét.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közben úgy döntött: rendkívüli ülést tart csütörtökön, hogy megvitassa a Bhutto életét kioltó merénylet nyomán kialakult pakisztáni helyzetet.

A Dawn News pakisztáni hírtelevízió újabb verziót közölt a csütörtöki politikai gyilkosság részleteiről. A magántévé úgy értesült: a rendőri nyomozás megállapította, hogy két merénylő hajtotta végre a merényletet, motorkerékpáron közelítve meg a Bhuttót szállító gépkocsit, és legalább öt lövést adva le géppisztolyból az ellenzéki vezetőre. Másodpercekkel később a két merénylő felrobbantotta magát. A mentők viszonylag későn mentek oda Bhuttóhoz a merénylet után, mert újabb robbanásoktól tartottak – hangzott el a Dawn News adásában.

A pakisztáni kormány által közölt hivatalos adatok szerint Bhuttón kívül tizenhat személy vesztette életét a ravalpindi öngyilkos merényletben, és további 56 sérült meg. (Korábbi hírügynökségi és televíziós jelentésekben harminc halálos áldozatról volt szó.) A belügyminisztérium hivatalos közleménye szerint lőfegyver okozta nyaksérülés idézte elő Benazir Bhutto halálát

Ajánlott videó

Olvasói sztorik