Nagyvilág

Váratlan fordulatok az orosz elnökválasztás előtt

Borisz Nyemcov, a Jobboldali Erők Szövetsége elnevezésű liberális párt elnökjelöltje szerdán elállt attól, hogy induljon a március 2-ára kitűzött elnökválasztáson, Vlagyimir Bukovszkij, a szovjet idők ismert másként gondolkodója, és további három önálló jelölt bírósághoz fordult, amiért a Központi Választási Bizottság (CIK) megtagadta kezdeményező csoportjuk bejegyzését.

Nyemcov döntését szerdán közzétett nyilatkozatában azzal indokolta, hogy a demokratikus ellenzéknek egyetlen jelöltet kell indítania, s ő Mihail Kaszjanovot, a Népi-Demokratikus Szövetség elnevezésű szervezet vezetőjét tekinti a demokratikus ellenzék jelöltjének. Nyemcov ugyanakkor felszólította Gennagyij Zjuganovot, az Oroszországi Szövetség Kommunista Pártjának (KPRF) vezetőjét, és Kaszjanovot – hogy követeljenek egyenlő elbánást, a Vlagyimir Putyin elnök által támogatott Dmitrij Medvegyev jelölttel azonos hozzáférést az országos tévécsatornákhoz. Javasolta, hogy amennyiben ezt nem érik el, ők is lépjenek vissza.

Kaszjanov üdvözölte Nyemcov visszalépését, de közölte, hogy végig akarja vinni a kampányt. Zjuganov egyelőre nem nyilatkozott Nyemcov javaslatáról.

Medvegyevet már regisztrálták

Dmitrij Medvegyevet, a december 2-i duma-választáson elsöprő győzelmet arató Egységes Oroszország és további három párt, valamint Vlagyimir Putyin jelöltjét a CIK a napokban már regisztrálta, és szerdára tervezték további két parlamenti párt – a KPRF és a Liberális-Demokrata Párt – jelöltjeinek, Gennagyij Zjuganovnak és Vlagyimir Zsirinovszkijnak a bejegyzését.

Az önállóan indulóknak, illetve a parlamenten kívül maradt pártok jelöltjeinek legalább 500 fős kezdeményező csoportot kell szervezni, majd annak bejegyzése után január 16-ig kétmillió támogató aláírást kell benyújtani a CIK-hez. A parlamenti pártok jelöltjei mindez alól mentesülnek.

Bukovszkijt nem akarják bejegyezni

Bukovszkij egykori szovjet másként gondolkodó a legfelső bírósághoz fordult, mivel a CIK nem jegyezte be kezdeményező csoportját. Ügyvédje elmondta: ezt azzal indokolták, hogy Bukovszkijnak angol állampolgársága is van, de ez a tiltó kitétel nem szerepel a törvényben, s a CIK nem is rendelkezik erre vonatkozó dokumentumokkal. A másik indokot, hogy jelölése előtt nem élt tíz évet Oroszországban, szintén vitatja Bukovszkij. Nem tartja helytállónak azt sem, hogy nem tüntette volna fel írói tevékenységéből származó jövedelmét, mivel az Oroszországban idén kiadott könyvéből csak jövőre lesz jövedelme. Bukovszkij azonban már indulásakor jelezte: nem hiszi, hogy teljesíteni tudná a feltételeket, de az indulással állampolgári állásfoglalásának akar hangot adni.

A legfelső bírósághoz fordult három önállóan induló jelölt is, akiknek kezdeményező csoportját szintén nem jegyezte be a CIK. A bíróság öt munkanapon belül köteles ítéletet hozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik