Nagyvilág

A szlovákok várják Gyurcsányt

A szlovák külügyminiszter szerint az előző - nyolc éven át kormányzó - szlovák kormány és a magyar kormány között nem volt igazán jónak nevezhető a kapcsolat, mert az akkori szlovák kormányfő, Mikulás Dzurinda mindössze egyszer, 2001-ben tett hivatalos látogatást Magyarországon.

Miután a TASR szlovák állami hírügynökség kedden közzétette a szlovák külügyminiszter évértékelő nyilatkozatát, melyben Kubis nagy jelentőséget tulajdonított Gyurcsány Ferenc és Robert Fico nyáron megtörtént pozsonyi találkozójának, a nyilatkozat szerdán megjelent “folytatásában” a szlovák diplomácia vezetője a korábbi magyar-szlovák kapcsolatokról szólva így érvelt: “Mert ugyan milyen viszony az olyan, ha két kormányfő nem találkozik. Mindez jól bizonyítja azt, hogy ezek a kapcsolatok mindig sajátságosak voltak.”

Kubis szerint Robert Fico másfél éve hivatalba lépett kormánya igyekezett meggyőzni a partnereit arról, hogy a programja a jószomszédi együttműködés fejlesztésére irányul.

Figyelnek a kisebbségekre

A szlovák diplomácia vezetője a TASR szerint “elismerte, hogy a kétoldalú kormányközi párbeszéd során alapos figyelmet szentelnek a kisebbségi kérdéseknek is”. Kubis itt emlékeztetett arra, hogy a szlovák kormány röviddel karácsony előtt pénzt adott a vészhelyzetbe került nemzetiségi rádió, a Pátria megmentésére.

Kubis – bővebb kifejtés nélkül – említést tett a Szlovák Nemzeti Párthoz (SNS) tartozó oktatási miniszter, Ján Mikolaj törekvéséről, aki azt tervezi, hogy szlovákiai magyar iskolákban használatos tankönyvekben a szlovákiai magyar helységneveket csakis a szlovák névalak feltüntetés után, csupán zárójelben lehessen magyarul is leírni. Mindezekből azonban nem derül ki, hogy az oktatási tárca letett-e erről a szándékáról. “Mi a hasonló jellegű problémákat mindig igyekszünk majd megoldani” – mondta.

Több szlovák órát terveznek

Noha a magyarok kedélyeit a minap kavarta fel, a külügyminiszter arról sem szólt, hogy a szlovák kormány a múlt héten olyan “oktatási koncepciót” hagyott jóvá, amely a szlovákiai magyar iskolák diákjainak szlovák nyelv- és történelemismeretét elmélyíteni hivatott törekvések jegyében emelné a szlovák nyelvű oktatási órák számát, egyelőre azonban nem tudni, hogy ezt milyen magyarul oktatott tantárgyak óraszámának csökkentése árán tenné.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) hevesen tiltakozik és a beígért status quo megtartásának csorbításaként, a magyar anyanyelvi oktatás visszaszorítását célzó – a kilencvenes évekből, a Meciar-kormány idejéből ismert – “alternatív oktatás” gondolatának felmelegítéseként értelmezi az oktatási tárca terveit.

Várják Gyurcsányt

Ján Kubis szerint fokozatosan teljesültnek azon együttműködési nyilatkozat egyes pontjai, amelyeket júniusban Pozsonyban Gyurcsány Ferenc és Robert Fico közös dokumentumban rögzítettek. Kubis emlékeztetett arra, hogy folyamatban van Gyurcsány Ferenc hivatalos szlovákiai látogatásának előkészítése, amit azonban szerinte “valaki valahol aláaknázott”.

“Nem titkolom, hogy ezt az MKP elnöke, Csáky tette, mégpedig azzal, hogy megnyitotta, s amilyen módon megnyitotta a Benes-dekrétumokat, s ily módon lerombolt mindent, amit tudott” – fogalmazott a szlovák külügyminiszter, említés nélkül hagyva azt a körülményt, hogy a magyar-szlovák kapcsolatokban annak nyomán kerültek fagyponthoz közeli állapotba, hogy a szlovák parlament szeptember 20-án parlamenti határozatban újraszentesítette a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumokat.

Kubis feltevése szerint azonban amit Csáky lerombolt, az rövid időn belül újjáépíthető. “Ezt a Magyar Köztársaság kormányával közösen egy pozitív együttműködési programmal igyekszünk áthidalni” – fogalmazott Kubis, aki a TASR szerint megjegyezte: “A valóság az, hogy a kapcsolatok jók, hogy jobbak is lehetnek, s mi erre is fogunk törekedni” – zárta évértékelőjének szerdán közreadott második részét a szlovák külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik