Nagyvilág

Moszkva ismét kikelt a rakétapajzs ellen

Az orosz vezetés szerint az Egyesült Államoknak a rakétapajzs európai telepítésével Oroszország elrettentése és esetleg az iráni politikai rendszer megváltoztatása lehet a célja, nem pedig a feltételezett iráni nukleáris fenyegetés hatástalanítása - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Vremja Novosztyej című orosz napilapban szerdán megjelent interjújában.

Az iráni nukleáris dosszié ügyében a hat nagyhatalom közvetítésével folyó tárgyalásokon “egyértelműen meghatároztuk, hogy célunk meggyőződni arról, hogy az iráni atomprogram polgári jellegű. A rendszer megváltoztatása nem része a feladatunknak. Ha amerikai partnereink célnak tekintik az iráni rezsimváltoztatást, akkor ez egy tisztességtelen partnerség, és ennek a célnak az elérését meg fogjuk akadályozni” – jelentette ki Lavrov.

A hat közvetítő: Oroszország, az Egyesült Államok, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország. A külügyminiszter szerint az iráni nukleáris tevékenység felfüggesztése nem lehet öncél a nemzetközi közvetítők számára, hanem “eszköz az iráni atomprogram polgári jellegének egyértelművé tételére.

Gazdasági szempontból Iránnak nincs szüksége arra, hogy saját maga dúsítsa a nukleáris fűtőanyagul szolgáló uránt, hiszen busheri erőművéhez azt Oroszország szállítja. Megpróbáljuk meggyőzni őket arról, hogy előnyükre válik, ha felfüggesztik urándúsító programjukat, mert akkor a hat nemzetközi közvetítő (köztük az Egyesült Államok) azonnal hajlandó lesz velük tárgyalni.

Ezeknek a tárgyalások a révén egyszer s mindenkorra eloszlana az a gyanú, hogy az iráni atomprogramnak a polgári felhasználáson kívül van más összetevője is. Ha Irán elfogadná ezt az ajánlatot, akkor az mindenkinek az érdekét szolgálná” – mondta Lavrov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik