Nagyvilág

Három éve jött a cunami

Imákkal és katasztrófavédelmi gyakorlattal emlékeztek meg Indonéziában szerdán a három évvel korábbi pusztító szökőárról.

Indonéziai gyári munkások és falusiak ezrei “menekültek” Jáva sziget magaslataira szerdán, amikor a katasztrófavédelmi gyakorlaton megszólaltak a szirénák. A Ciwandanban tartott gyakorlaton, amelyet Susilo Bambang Yuhdhoyono elnök is megtekintett, a hatóságok azt is felmérték, milyen gyorsan reagálnak a mentőcsapatok egy vegyi gyárban történt szimulált balesetre 8,5-es erősségű földrengés esetén.

Az indonéziai Aceh tartományban túlélők százai imádkoztak az áldozatok tömegsírjainál. A 2004. december 26-i nagy erejű földrengést követő cunaminak mintegy 230 ezer áldozata volt 12 indiai-óceániai országban, a legtöbben a Szumátra sziget legnyugatibb csücskén fekvő Aceh tartományban haltak meg.

A három évvel korábbi cunami óta az indiai-óceáni országok költséges riasztórendszert építettek ki, s rendszeresen tartanak katasztrófavédelmi gyakorlatokat.

A thaiföldi tengerparti strandokon szintén megemlékeztek a természeti csapás harmadik évfordulójáról. Phuket Patong tengerpartján a túlélők és az áldozatok családtagjai virágokat helyeztek el a homokon. Éneklő buddhista szerzetesek vezették az ökumenikus istentiszteletet. Thaiföld déli üdülőparadicsomaiban több mint ötezren haltak meg, felerészben külföldi turisták.

Srí Lankán 35 ezren haltak meg a szökőárban. Az ENSZ adatai szerint a szigetországban közel százezer család költözhetett új, állandó otthonba a katasztrófa harmadik évfordulójáig, de a tamil lázadókkal vívott harcok sújtotta keleti és északi országrészben továbbra is családok ezrei élnek ideiglenes menedékhelyeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik