Nagyvilág

A britek a tálibokkal tárgyalnak

A brit hírszerzés, az MI6 ügynökei a nyáron több alkalommal is találkoztak tálib vezetőkkel a béketárgyalások megkezdése céljával - írta szerdán a The Daily Telegraph című brit lap.

“A hírszerző titkosszolgálat (SIS) tisztjei állítólag közvetlenül a tálibokkal tárgyaltak a békés megoldásról, akik (ezeken a találkozókon) egyfajta fegyveres milícia tagjaiként vettek részt” – közölte egy meg nem nevezett hírszerző, akit a lap idézett. A hírszerző szerint a britek “tanácsokat” is adtak a táliboknak.

A brit külügyminisztérium a lapértesüléssel kapcsolatban szerdán leszögezte, hogy nem kommentálnak titkosszolgálatokkal kapcsolatos értesüléseket.

A Daily Telegraph szerint az MI6 (külső hírszerzés) tisztjei a nyáron féltucatszor találkozót – dzsirgát – tartottak afgán lázadókkal. A tárgyalásokat a lap szerint Hilmend dél-afganisztáni tartomány székhelye, Laskargáh mellett tartották, valamint az onnan északkeletre fekvő Geresk környékén.

Amennyiben az értesülések valósnak bizonyulnak, Gordon Brown brit kormányfő kényes helyzetbe kerülhet, december 12-én ugyanis határozottan elutasított minden közvetlen tárgyalást Nagy-Britannia és a tálibok között. “Célunk, hogy a vezetőiket elszigetelve és eltávolítva győzzük le a tálibokat. Világosan kijelentem, hogy ezekkel az emberekkel nem kezdünk el tárgyalni” – mondta az alsóházban a kormányfő.

A Daily Telegraph forrása szerint a találkozókon legfeljebb tucatnyi tálib vett rész, illetve olyanok, akik letették a fegyvert. A tárgyalók olyanoknak tűntek, mint akik fontos szerepet játszanak a tálibok között – mondta a hírszerzési vezető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik