Nagyvilág

“Urbi et orbi” a békéért

Hatvanhárom nyelven, köztük magyarul hangzott el kedden XVI. Benedek pápa karácsonyi üdvözlete.

A katolikus egyházfő a római Szent Péter bazilika erkélyéről a téren összesereglett mintegy 40 ezer ember, valamint 57 ország tv-kamerái előtt mondta el hagyományos karácsonyi, “urbi et orbi” (a városnak és a világnak szóló) üzenetét és áldását.



“Urbi et orbi” a békéért 1

Negyven ezren hallgatták (Fotó: EPA)


A pápa békét kért a világnak Dárfúrtól Srí Lankáig, és különösen Irakban, Libanonban és a Szentföldön, de említést tett a föld számos “elfelejtett konfliktusáról” is, elítélve a terrorizmust és az erőszakot, amelynek “nők és gyermekek az áldozatai”. Arra szólította fel a világ politikai vezetőit, hogy legyen bennük elegendő bölcsesség és bátorság e véres konfliktusok befejezésére.


Emlékeztetett arra, hogy a világban egyre többen vannak a menekültek, a földönfutók, akik nemcsak a háborúk, hanem a gyakori természeti csapások miatt is otthonaik elhagyására kényszerülnek, és ez utóbbiak sokszor az aggasztó környezetrombolások következményei. XVI. Benedek már a karácsonyi éjféli misén mondott prédikációjában is a “szennyezett, jövőjében fenyegetett világról” beszélt. Figyelmeztetett egyúttal arra is, hogy nagyon sok országot etnikai, vallási és politikai feszültségek szaggatnak, és ezek megkeserítik a nemzetközi kapcsolatokat.


Az egyházfő reményét fejezte ki, hogy a karácsony vigaszt nyújt mindazoknak, akik “a nyomor, az igazságtalanság, a háború sötétségében élnek”.


Az idén, akárcsak tavaly, tizenkeddiknek köszöntötte a pápa “Áldott Karácsonyt” mondattal a magyar hívőket. A tavalyi 62 nyelvhez újként csatlakozott a guarani, a brazíliai indián őslakosság nyelve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik