Nagyvilág

Külföldieket utasítottak ki Afganisztánból

Az afgán hatóságok felszólítottak két külföldi hivatalos személyt, hogy távozzanak az országból, mert "megbízatásukkal összeegyeztethetetlen tevékenységet folytattak".

Azzal vádolják őket, hogy a kormány tudta nélkül felvették a kapcsolatot a tálib lázadókkal.


A két külföldi – egy brit és egy ír – nem kívánatos személynek lett nyilvánítva, míg két afgán munkatársukat letartóztatták és zajlik ellenük a vizsgálat – mondta el az ország elnöki hivatalának szóvivője néhány órányi bizonytalanság után, amely idő alatt nem lehetett tudni, vajon a külföldieket is letartóztatták-e, illetve azt se, hogy pontosan milyen nemzetiségűek.


Az UNAMA (az ENSZ afganisztáni támogató missziója) részéről azt közölték, hogy egy brit és egy ír állampolgár az érintett, egyikük az UNAMA alkalmazottja, a másik az Európai Unióé. Egy európai diplomata elmondása szerint a két embernek két napot adtak az ország elhagyására.


Az UNAMA helyi hivatalának szóvivője azt mondta, hogy jelenleg zajlik az afgán felszólítás “indokainak vizsgálata”, s hozzátette: az ENSZ-nek “semmi oka sincs úgy gondolni, hogy az megalapozott”. A kormány nem fejtette ki indítékait, “igyekszünk tisztázni a félreértést” – jegyezte meg.


Egy európai diplomata elmondása szerint az afgán hatóságok azt hangoztatták, bizonyítékuk van arra, hogy a két ember felvette a kapcsolatot a tálibokkal, de ezeket nem mutatták meg.


Az Európai Unió kabuli nagyköveteit kedden a külügyminisztériumban fogadták, hogy tudassák velük a történteket. Az ügyet diplomáciai források szerint “a legmagasabb szinten kezelik, s immár Hamid Karzai elnök kezében van”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik