Nagyvilág

Félnek a csehek a reformoktól

admin

2007. 12. 25. 14:10

A csehek mintegy 70 százaléka tart a január 1-jén életbe lépő közkiadási-pénzügyi reformoktól.

A cseh lakosság többsége alapvetően nem bízik a reformokban és attól fél, hogy a jövő évben csökkenni fog az életszínvonala – derült ki abból a felmérésből, amelyet a prágai STEM közvélemény-kutató intézet készített a közszolgálati Cseh Televízió megrendelésére.


A közvélemény-kutatás eredményéhez csatolt magyarázatban olvasható: “Az eredmény azt jelzi, hogy elsősorban az általános és középiskolai műveltséggel rendelkező embereknek a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány nem magyarázta el kellőképpen a reformok értelmét és szükségességét. Úgy vélem, hogy ezen a téren a kormány mulasztást követett el” – kommentálta a felmérést Jan Hartl, a STEM igazgatója.


A közkiadási-pénzügyi reformokat leginkább a fiatalabbak és a főiskolai-egyetemi műveltséggel rendelkező személyek támogatják. A 60 éven felüli megkérdezettek 88 százaléka utasította el az intézkedéseket, míg a 29 év alattiak körében ez 48 százalék.


Január 1-jétől kezdve Csehországban bevezetik az egykulcsos, 15 százalékos személyijövedelem-adót, csökkentik a szociális támogatásokat, és az egészségügyben bevezetik a különféle illetékek fizetését, egyebek között a vizitdíjat, illetve a receptdíjat.


A cseh baloldali ellenzék szerint a közkiadási-pénzügyi reform elhibázott és a lakosság életszínvonalának csökkenéséhez fog vezetni. A szociáldemokrata párt képviselőinek egy csoportja az alkotmánybíróságnál támadta meg a reformcsomagot. Az alkotmánybíróság jelezte: olyan bonyolult törvény-csomagról van szó, hogy a probléma áttanulmányozása több hónapot vesz igénybe.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.