Nagyvilág

Karimov folytathatja Üzbegisztánban

Elnökválasztást tartottak vasárnap Üzbegisztánban: a hatóságok által szigorúan ellenőrzött voksolás nyomán újabb elnöki megbízatást kap Iszlam Karimov, aki a közép-ázsiai térség egyik leginkább Nyugat-ellenes vezetője.

A szavazóhelyiségek reggel nyíltak meg, a 16,3 millió választópolgár este nyolc óráig adhatta le voksát; 88,1 százalékuk a jelenlegi elnököt támogatta.

A kommunista vezetőből elnökké avanzsált Karimov ellenében három kevésbé ismert jelölt is harcba indult az elnöki tisztségért. A három “vetélytárs” mindazonáltal nyilvánosan támogatásáról biztosította az államfő politikáját – a rendszer bírálói szerint valójában bábok ők, akiknek szereplése a szabad választás illúzióját hivatott megteremteni.

Karimov tizennyolc éve tartó országlása során börtönbe vetette vagy száműzte politikai vetélytársait, és széles körben bírálatok érték az emberi jogok súlyos megsértése – köztük kínzás alkalmazása, kirakatperek rendezése – miatt. Üzbegisztán politikai irányvonala és stabilitása mindazonáltal kulcsfontosságú tényező az energiahordozókban gazdag térség számára, ahol Oroszország, Kína és az Egyesült Államok egymással versengve próbál nagyobb befolyásra szert tenni.

Karimovra és országára újabb hétéves elnöki ciklus vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik