Nagyvilág

Több az angol katolikus, mint az anglikán

Immár többen vannak Nagy-Britanniában a gyakorló katolikusok, mint az anglikánok, első ízben a 16. század óta, elsősorban a római katolikus többségű országokból érkező bevándorlók miatt - ez derül ki a Christian Research nevű szervezet vasárnap közzétett tanulmányából.

A misék és istentiszteletek rendszeres látogatásairól szóló 2006-os felmérések azt mutatják, hogy 861 800 katolikus vett részt minden vasárnapi misén, míg az anglikánok közül csak 852 500 hívő.

A Christian Research volt főigazgatója, Peter Brierley szerint, aki maga is részt vett az adatgyűjtésben, a változásban nagy szerepe volt a lengyel bevándorlóknak, akiknek 85 százaléka katolikus.

Lengyel segítség

Lengyelország európai uniós csatlakozása után legalább 300 ezer lengyel telepedett le Nagy-Britanniában a szigetországi hatóságok szerint, míg lengyel források egymillióról beszélnek, akiknek a fele Londonban és környékén él. Ugyancsak a katolikus közösséget erősíti az afrikai bevándorlók egy része is.

Szeptemberben az angliai anglikán egyház közölte, hogy 2000 óta stabilizálódtak a templomlátogatások, több évi hanyatlás után. Brierley emlékeztet arra, hogy sok idős anglikán vallású meghalt, ugyanakkor vannak új templomok, amelyek új dolgokat csinálnak és ezzel nem kevés hívőt vonzanak.

Blair áttért

A felmérésnek külön aktualitást ad, hogy az eredetileg anglikán felekezetű Tony Blair volt brit kormányfő pénteken ünnepélyesen áttért felesége, Cherie és négy gyermekük katolikus hitére. Áttérése részben várható volt, ugyanakkor a politikus hivatali ideje alatt több olyan állásfoglalást is megengedett magának, ami ellenkezik a katolikus elvekkel: támogatta például az őssejt-kutatást, a meleg párok együttélésének polgári törvényesítését, továbbá az abortusz mellett tette le a voksát.

“Amikor egy volt miniszterelnök katolikussá lesz, ez annak a jele, hogy a katolicizmus valóban kijutott hideg korszakából az országban” – írta a Sunday Telegraph hasánjain Catherine Pepinster, a The Tablet című katolikus hetilap főszerkesztője.
Blair előtt is voltak hírességek, akik feladták anglikán hitüket a katolicizmusért: ilyen volt Evelyn Vaugh író, aki pedig egy anglikán lelkész fia volt, vagy kortársa, Graham Greene, aki azonban könyveiben gyakran írt hitbeli kétségeiről.

Elváltak

A Rómától független anglikán keresztény egyház 1534-ben jött létre, mivel VI. Kelemen pápa nem volt hajlandó elválasztani VIII. Henrik angol királyt első feleségétől, Aragóniai Katalintól. Ekkor az uralkodó magát az anglikán egyház fejévé nyilvánította és ez a mai napig érvényes: II. Erzsébet egyik hivatalos címe “az Angliai Egyház Legfőbb Kormányzója”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik