Nagyvilág

DNS-teszttel keresik a pakisztáni merénylőket

A pakisztáni hatóságok a Pesavar melletti mecsetben történt öngyilkos merénylet után hátramaradt ruhafoszlányokat, cipőket vizsgálnak meg, illetve DNS-teszteket végeznek el szombaton két összeroncsolt lábon, hogy fényt derítsenek az elkövető kilétére.

A kamikáze a Pesavar melletti Serpao község mecsetje előtt robbantotta fel magát pénteken, amikor a hívők az íd al-adha muzulmán ünnep imájára érkeztek. A támadásban legkevesebb 55 ember meghalt. Sok áldozat a robbanószerkezetbe rejtett acélgolyók okozta sebesülések következtében vérzett el – mondta a csárszaddai kórház egyik orvosa.

Néhány órával a robbantás után a hatóságok őrizetbe vették egy iszlamista iskola hét diákját, köztük három afgán állampolgárt.

A merényletben nem sérült meg Aftab Han Serpao volt belügyminiszter, aki a rendőrség feltételezése szerint a merénylet célpontja volt. Serpao néhány héttel ezelőttig, Pervez Musarraf pakisztáni elnök kormányának tagjaként jelentős szerepet játszott a tálibokhoz, illetve az al-Kaida terrorszervezethez kötődő iszlamista harcosok elleni küzdelemben.
Serpao nem először volt célpontja öngyilkos merényletnek.

Áprilisban belügyminiszterként éppen egy Csárszaddában rendezett politikai gyűlésen mondott beszédet, amikor egy kamikáze felrobbantotta magát. A merényletben huszonnyolc személy meghalt, a miniszter kisebb sérüléseket szenvedett. A hatóságok akkor az al-Kaidát gyanúsították a támadás végrehajtásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik