Nagyvilág

Chavez fogadja a túszokat

Hugo Chávez venezuelai elnök szerint országa készül a kolumbiai gerillák által szabadon bocsátandó túszok fogadására.

Chávez, aki a kubai Cienfuegosban Raul Castro ideiglenes kubai elnökkel közösen vezette pénteken a karibi olajtermelő országok, a Petrocaribe IV. csúcskonferenciáját, kijelentette: amint hazatér Caracasba, nekiáll kidolgozni a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) fogságában lévő túszok fogadását, ami minden bizonnyal “kényes művelet” lesz.

Ugyanakkor hozzátette: biztos abban, hogy “lesznek kolumbiaiak”, akik megpróbálják a túszok kiszabadulását megakadályozni. Úgy vélekedett, hogy a foglyok szabadon engedése “akarat kérdése”, és ez az akarat Kolumbiában, különösen kormánykörökben, hiányzik.

A FARC, Chávez közvetítő tevékenysége elismeréséül, ígéretet tett arra, hogy három foglyát, Clara Rojast, Ingrid Betancourt asszisztensét és fogságban született három éves kisfiát, Emmanuelt, valamint Consuelo González volt képviselőnőt szabadon engedi.

Rojast 2002 februárjában, Gonzálezt pedig 2001 szeptemberében rabolták el. A gerillák bejelentése óta semmilyen hivatalos közlemény nem látott napvilágot, sem a szabadon bocsátások időpontját, sem pedig helyszínét követően

Ajánlott videó

Olvasói sztorik