Nagyvilág

Terrorveszély Belgiumban

Terrorcselekmény veszélye miatt megerősítették Belgiumban a biztonsági óvintézkedéseket az ünnepek idejére - közölte pénteken a belügyminisztérium és az ügyészség, majd rendkívüli sajtótértekezleten maga Guy Verhofstadt, a mindössze néhány órával korábban felesküdött ideiglenes miniszterelnök is.

A szövetségi rendőrség összeesküvést leplezett le, amely arra irányult, hogy kiszabadítsanak egy Nizár Trabelszi nevű, Belgiumban bebörtönzött, al-kaidás terroristát. Péntek reggel a terrorellenes kommandók 15 házkutatást tartottak szerte az országban, és 14 személyt őrizetbe vettek. Az összeesküvők fegyvereket és robbanóanyagot akartak használni a fogolyszöktetés során.

A tunéziai származású futballista Trabelszit 2004-ben ítélték tíz évre, miután elismerte, hogy az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek a megbízásából öngyilkos merényletet tervezett 2001-ben egy belgiumi amerikai támaszpont, az atomfegyvereket is rejtő Kleine Brogel ellen.

“Vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy terrortámadás lehet készülőben” – mondta Verhofstadt.

A belga hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, és a pénteki bejelentés szerint január 2-áig akarják fenntartani a különleges készültséget.

Elsősorban a stratégiai jelentőségű brüsszeli létesítmények – így a NATO és az Európai Unió, valamint a nagybankok és más nemzetközi nagyvállalatok központi épületeinek – védelmét erősítik meg, de fokozzák a rendőri jelenlétet a nagy forgalmú helyeken, metróállomásokon, pályaudvarokon, a zaventemi repülőtéren, a nagy karácsony előtti forgalmat lebonyolító bevásárlóközpontokban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik