Nagyvilág

Péntektől mi védjük Európa keleti határát

December 21-étől láthatatlanná válnak a határok Magyarország és európai uniós szomszédai között: a sorompókat már elvitték, a határőrök költözködnek és rendőrré képzik át magukat. A vajdasági és kárpátaljai magyarok ezt követően könnyített, ingyenes vízummal utazhatnak majd be.

Már december elején megkezdték a hegyeshalmi határátkelő tábláinak leszerelését és az átkelő sávok átfestését a schengeni övezethez való csatlakozás munkálataiként. December 21-étől kilenc új európai uniós tagállam belső határa szűnik meg. Először egy ideiglenes forgalmi rend kerül kiépítésre, melynek célja a forgalom megállás nélküli átvezetése a határ területén.

A határőrség december 20-án 24 óráig ellenőriz, ezt követően azonban végleg elvonul az átkelőhelyek térségéből. Így december 21-én már megállás nélkül lehet áthajtani a határokon.
Hatvankét és fél év után szűnik meg a határőrzés és határellenőrzés Magyarország mintegy 1100 kilométer hosszúságú határszakaszán, a szlovák, a szlovén és az osztrák határ mentén. A légi határok megnyitására ugyanakkor még kicsit várni kell: a légitársaságok menetrendváltozásához való igazodás miatt itt csak 2008. március 30-án szűnik meg az ellenőrzés.

A schengeni övezet külső határain – Magyarországon tehát a horvát, szerb, román és ukrán határon – ugyanakkor szigorodik az ellenőrzés, hiszen aki bejut bármelyik „Schengen-országba”, az akadálytalanul juthat tovább az összes többibe.



Péntektől mi védjük Európa keleti határát 1

Lebontják a határt – ez már Európa (Fotó: MTI)



A magyarok ingyen jöhetnek

A schengeni csatlakozással eltűnnek a határok Szlovénia, Ausztria és a Felvidék felé, a vajdasági és kárpátaljai magyaroknak azonban elvileg nehezebb lesz átjutniuk Magyarországra. Ezt orvosolták azzal a rendelkezéssel, amely szerint díjmentes nemzeti vízummal léphetnek be Magyarország területére az Ukrajnában és Szerbiában élő magyarok. Harmadik, európai országba is belépést biztosító, úgynevezett schengeni vízumért azonban 35 eurót kell fizetni.

Az európai uniós Románia állampolgárainak sem lesz vízumkötelezettsége, így az itt élő magyarok is akár útlevéllel, akár személyivel átléphetik a magyar határszakaszt. Ugyanakkor a határnak csak az egyik oldalán lesz ellenőrzés, ám az közös.

A nem európai uniós Horvátország esetében nem lesz december 21-e után változás: fennmarad a jelenlegi vízummentesség, így továbbra is akár útlevéllel, akár kártyaformátumú személyi igazolvánnyal is beutazhatnak Magyarország területére.

Költözködő határőrök

A zalai határőrök két megye, Somogy és Zala rendőrségi állományába kerülnek át a schengeni nyitást követően, mivel munkájukra december 21-e után nem lesz szükség. A szlovéniai Hosszúfaluban (Dolga Vas) működik majd a magyar, a szlovén és az osztrák rendőri szervek közös kapcsolattartó szolgálati helye, amelyhez később a horvátok is csatlakozhatnak. Öt hasonló szolgálati hely működik Magyarországon, januártól valamennyi már a rendőri együttműködést, nemcsak a határőrizettel járó feladatokat segíti.

Azokon a településeken, ahol mindkét rendvédelmi szervezetnek vannak állományai, egy felmérést követően összevonják az objektumokat. Valószínűleg a rendőrök költöznek majd, mert a határőrségi ingatlanok jelentős része jobb állapotú, mint a rendőrségé.


A vasfüggöny helyén emlékeztek


Ünnepi megemlékezést tartottak a magyarországi Fertőrákos és az ausztriai Szentmargitbánya közötti határszakaszon, felidézve azt a történelmi pillanatot, amikor Alois Mock volt osztrák és Horn Gyula egykori magyar külügyminiszter Kelénpataknál (Klingenbachnál) átvágta a vasfüggönyt jelképező szögesdrótakadályt.



Péntektől mi védjük Európa keleti határát 2

Megemlékezés a vasfüggöny helyén (Fotó: MTI)


A rendezvény fő eseményeként Takács Albert magyar igazságügyi és rendészeti miniszter, Günther Platter osztrák belügyminiszter és Kovács László,az Európai Unió vámügyi biztosa eltávolította először az osztrák, majd a magyar határsorompót. Az ünnepség alkalmából az osztrák belügyminiszter átnyújtotta a megemlékezésen megjelent idős Alois Mocknak az egykori szögesdrót egy ezüstözött darabját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik