Nagyvilág

Al-Kaida-sejtet számoltak fel Franciaországban

A francia kémelhárítás felszámolt egy nyolctagú csoportot, amelynek tagjai számítástechnikai és távközlési eszközökkel látták el az al-Kaida terrorhálózat észak-afrikai szárnyát, az Iszlám Magreb al-Kaidáját (BAQMI) – közölte csütörtöki számában a Le Figaro című párizsi lap.

A hét algériai és egy francia gyanúsítottat már hosszabb ideje figyelték, és kedd hajnalban egy összehangolt akcióban fogták el őket Párizsban és környékén, illetve Rouen körzetében.


Az Iszlám Magreb al-Kaidája – korábbi nevén az Ima és Harc Szalafista Csoport – vállalta magára a múlt keddi algíri kettős pokolgépes merényletet, amelyben 41-en vesztették életüket, köztük 11 ENSZ-alkalmazott. Az algériai legfelsőbb bíróság épülete és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyi képviselete ellen végrehajtott robbantásoknak 177 sebesültje is volt.


A Franciaországban őrizetbe vett nyolc férfi lakásán nagy mennyiségben találtak az Iszlám Magreb al-Kaidájának szánt eszközöket. A nyomozók tudomása szerint a csoport az utóbbi időben nem tervezett franciaországi merényleteket végrehajtani. A gyanúsítottakat a francia hatóságok 96 órára tarthatják őrizetben vádemelés nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik