Külföld

Megalakulhat a kormány Belgiumban

admin
admin

2007. 12. 19. 09:55

Több mint fél évvel a parlamenti választások után Belgiumban megalakulhat a kormány, Guy Verhofstadt ügyvezető kormányfő kedd éjjel áttörést ért el: sikerült meggyőznie a vallon kereszténydemokratákat, hogy csatlakozzanak a flamand kereszténydemokraták és liberálisok, valamint a vallon szocialisták és liberálisok alkotta koalícióhoz.

Noha a Verhofstadt-kormány szocialista és liberális pártjai elveszítették a június 10-i választásokat, II. Albert belga király hétfőn mégis a liberális politikust bízta meg átmeneti kormány megalakításával, miután a választásokon győztes Yves Leterme, a flamand kereszténydemokrata párt vezetője hiába próbálkozott a kormányképes többség összeállításával.

Leterme államreform-elképzeléseivel szemben a legkeményebb ellenállást a vallon kereszténydemokraták tanúsították, és most is ők voltak azok, akik a legtovább – de ez esetben nem a végsőkig – vonakodtak csatlakozni Verhofstadt koalíciójához.

Önérzetből vonakodtak

Ez a vonakodás egyébként főleg „önérzetből” fakadt, mert a Vallóniában viszonylag kisebb támogatottságnak örvendő kereszténydemokraták kormányzati részvételét illetően leginkább a vallon liberálisok fanyalogtak.

Pártszínekben megfogalmazva: Leterme narancs-kék jobbközép koalíciót akart létrehozni, Flandria és Vallónia konzervatív, illetve liberális pártjának részvételével. Ez a négypárti konstrukció nem állt össze, de aztán Verhofstadtnak ideiglenes jelleggel sikerült átmeneti összefogásra rábírnia az említett négy pártot és a vallon szocialistákat. E meglehetősen tarka alkalmi koalíciót „violaszínűnek” nevezi a belga sajtó.

Sok az intéznivaló

Az átmeneti kormánynak 14 minisztere lesz, de az államtitkári posztokat nem töltik be. Az udvar közlése szerint az lesz a feladata, hogy lásson hozzá a választások óta eltelt bő fél évben felgyülemlett ügyek intézéséhez, egyúttal kezdjen tárgyalásokat az államreformról.

Az átmeneti kormány a tervek szerint csak jövő tavaszig, húsvét tájáig marad hivatalban. Addigra kellene megállapodniuk a pártoknak az államreform körvonalaiban – lényegében abban, hogy milyen mértékben növelhető a holland nyelvű flamand és a franciaajkú vallon közösség autonómiája a közös állam kereteinek szétfeszítése nélkül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.