Nagyvilág

A bevándorlók miatt vesztik el munkájukat a britek

Több mint százezer brit fiatalt taszíthat munkanélküliségbe a kelet-európai bevándorlók várható hulláma – tette közzé egy a bevándorlás hatásait elemző brit tanulmány.

Habár az utóbbi idők bevándorlási hulláma lendített a brit gazdaságon, és alacsonyan tartotta az inflációt, a fiatalok munkanélküliségét megnövelte, és a béremelkedéseket is megállította – áll az Ernst & Young által közzétett tanulmányban.

1997 óta mintegy másfél millió bevándorló érkezett a brit munkaerőpiacra – írja cikkében a The Daily Telegraph című brit lap, hozzátéve, hogy az unió bővítése óta eltelt három évben az emigránsok többsége kelet-európai. Ők átlagosan 40 százalékkal keresnek kevesebbet brit társaiknál.

A riport ugyanakkor rávilágít a fokozódó bevándorlás hosszabb távú, pozitív hatásaira is. Egy átlagos brit család évi több ezer fontot spórol meg, a külföldi munkaerő ugyanis 1,5 százalékkal csökkenti a banki kamatlábat.

A bevándorlás gazdaságra gyakorolt hatása fontos támadási felületté vált a miniszterelnököt bírálók számára, Gordon Brown ugyanis többször a „Munkahelyet a brit munkavállalóknak”-szlogennel jellemezte gazdaságfejlesztő elképzeléseit.

A valóság azonban az, hogy az elmúlt évtizedben teremtett munkahelyek többségére is bevándorlókat alkalmaztak – áll a tanulmányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik