Nagyvilág

Újabb felkeléssel fenyeget a Hamász

Újabb Izrael-ellenes felkelés kirobbantásával fenyegetőzött a Hamász legfőbb vezetője szombaton, azon az ünnepi nagygyűlésen, amelyet a palesztin radikális szervezet alapításának 20. évfordulóján tartottak Gáza városában.

“Népünk képes megindítani egy harmadik és egy negyedik intifádát is” – hangoztatta Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben élő vezetője a demonstráció résztvevőihez intézett üzenetben, amelyet még pénteken rögzítettek a szíriai fővárosban. (Szavaival az 1987-ben, illetve 2000-ben kirobbantott első és második palesztin felkelésre utalt.)

Gáza főterét zöld Hamász-lobogók tengere borította, a 250 ezer fősre becsült tömegben az iszlám ellenállási mozgalom fegyveres szárnya, az Ezzedin el-Kasszám Brigádok több tucat álarcos harcosa vigyázott a rendre. Közülük néhányan azoknak a Kasszám-rakétáknak a másait tartották a vállukon, amelyeket Izrael területére lőnek ki rendszeresen a szervezet hívei.

Iszmáil Haníje, a Hamász gázai vezetője beszédében azt mondta: a mozgalom népszerűsége az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni elfoglalt álláspontjuk miatt növekszik. “A mai nap a dzsihád (a szent háború), az ellenállás és a felkelés napja – mondta Haníje. – Aki elkötelezett marad népe változatlan jogai iránt, aki Amerika és a cionista megszállás (Izrael) ellen lép fel, annak egyre nagyobb lesz a támogatottsága. S ez a Hamász.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik