Nagyvilág

Vélhetően nincs magyar az algériai merényletek áldozatai között

Legkevesebb 62 ember halálát okozta két pokolgépes merénylet kedden az algériai fővárosban, és a detonációkban több tucatnyian megsebesültek - derül ki a legfrissebb kórházi jelentésekből. A súlyos sérültek között külföldiek is vannak, de az algíri magyar konzulátus tudomása szerint magyar áldozata nincs a robbantásoknak. Sólyom László részvéttáviratában elítélte a terrorizmus valamennyi megnyilvánulását.

Jazid Zehruni belügyminiszter elmondta, hogy körülbelül tíz perc eltéréssel két autóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe reggel Algírban. Az első pokolgép célpontja az alkotmánytanács és a legfelsőbb bíróság épülete volt a Ben-Ahnun negyedben, a második az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi képviselete előtt robbant fel a szomszédos Hydra negyedben. Az utóbbi támadást feltehetően öngyilkos merénylő követte el – tette hozzá.

Az első merényletben számos egyetemista is meghalt, akiknek autóbuszát telibe találta az autóbomba. A második robbantás az UNHCR „helyiségeiben is követelt áldozatokat” – jelentette be a nemzetközi szervezet genfi szóvivője. A külképviselet úgy értesült, hogy sem a halottak, sem a sebesültek között nincs magyar állampolgár – közölte Károlyi Márton konzul.

A Hydra negyedben, ahol az energiaügyi és a pénzügyminisztérium új székháza mellett számos hivatal és diplomáciai rezidencia található, sok külföldi él.

Az Európai Unió nevében Benita Ferrero-Waldner, a külkapcsolatokért felelős biztos a leghatározottabban elítélte „a civilek elleni aljas” terrortámadásokat.

Sólyom László köztársasági elnök részvéttáviratot küldött Abdelaziz Bouteflika algériai elnöknek a kegyetlen robbantások miatt. Levelében azt írja, megdöbbenéssel értesült a robbantásokról, és kifejezte, Magyarország valamennyi polgára nevében mélységesen elítéli a terrorcselekmények valamennyi formáját.

Még egyetlen szervezet sem vállalta a merényleteket, de elkövetésük módja az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnyára utal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik