Nagyvilág

Szükségállapotot hirdettek az Egyesült Államokban

Az ónos esők miatt jegesre fagyott utakon és a nagy hideg miatt legalább 15 ember halt meg az egyesült államokbeli Missouri és Oklahoma szövetségi államban hétfőn. Utóbbiban a szükségállapotot is bevezették.

A tél hatalmas havazással, esőzéssel köszöntött be több közép-nyugati államban. A villanyvezetékek sok helyen leszakadtak a rájuk fagyott csapadék súlya alatt vagy a letört faágak miatt, így 600 ezer fogyasztó maradt áram nélkül. A fák ágaira és a vezetékekre helyenként 2,5 centiméter vastag jég rakódott le.

Oklahoma államban szükségállapotot hirdettek ki. A híradások szerint Oklahoma City egész területén a leesett hó súlyától reccsenő faágak hangja hallatszott. Az iskolák bezártak, sok kórházat tartalék energiaforrással üzemeltettek. A tulsai nemzetközi repülőtéren 10 órán keresztül nem volt áram, a repülőgép-forgalom szünetelt. Okemah város közelében a 40-es úton egy balesetben tizenegy autó rohant egymásba, négyen meghaltak.

A hatóságok becslése szerint Oklahomában minden harmadik háztartásban nem volt áram, Missouriban minden korábbinál nagyobb áramkimaradás történt. Ezrek maradtak áram nélkül Illinois és Kansas egyes térségeiben. A havas-jeges időjárás az észak-keleti államok működésében is zavarokat okozott, New York északi régióiban megbénult a közlekedés.

Kedden ónos esők és hóviharok várhatók Missouri, Kansas, Nebraska, Iowa és Illinois egyes részein. Missouriban vasárnap hirdettek szükségállapotot, készültségbe helyezték a nemzeti gárdát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik