Nagyvilág

Nem fogadják be Tőkést az Európai Néppártba?

A romániai Demokrata Párt színeiben az Európai Parlamentbe (EP) bejutott képviselők kedden úgy szavaztak, hogy nem fogadnák be a Néppártba a független jelöltként EP-mandátumot szerzett Tőkés Lászlót. A tagfelvételi kérelemről a néppárti frakció januárban dönt, a Demokrata párt képviselőinek ebben nincs vétójoguk.

A demokrata párti román EP-képviselők az ugyancsak az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó RMDSZ-es képviselők távollétében szavaztak úgy, hogy nem szívesen látnák Tőkés Lászlót a Néppártban.

A frissen megválasztott romániai EP-képviselők közül 13-an a Demokrata Pártot (PD), ketten pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) képviselik. Mind a PD, mind az RMDSZ tagja az EPP-nek.

Basescu támogatta

Sógor Csaba, az egyik RMDSZ-es EP-képviselő elomndása szerint amikor Winkler Gyulával, RMDSZ-es EP-képviselőtársával együtt megérkezett a romániai néppárti EP-képviselők tanácskozására, kiderült, hogy előzőleg a demokrata párti EP-képviselők csoportja úgy szavazott, Tőkés Lászlónak nincs helye az EPP-ben.

Wilfried Martens, az EPP elnöke még az európai parlamenti választási kampány során támogatóan nyilatkozott Tőkés Lászlóról, és hozzátette, hogy a független jelöltként induló püspököt várják a néppárti EP-képviselők soraiba. Tőkés elomndása szerint Traian Basescu román államfő is támogatásáról biztosította őt.

Januárban döntenek

Tőkés László beadta jelentkezését a Néppártba, de a jelentkezés elbírálását illetően januárig nem várható döntés – mondta Szájer József fideszes EP-képviselő, a néppárti EP-frakció alelnöke, hozzátéve, hogy az európai néppárti frakció dönt majd a tagfelvételi kérelemről.

A romániai Demokrata Párt EP-képviselőinek ebben nincs vétójoguk, de Szájer már kedden megbeszélést folytatott Sorin Frunzaverdével, a párt EP-delegációjának vezetőjével, kérve őt Tőkés támogatására. Közös álláspontra Szájer közlése szerint nem jutottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik