Nagyvilág

Putyin meglepő utódot jelölt

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök- helyettest javasolta hétfőn államfőnek az Egységes Oroszország párt, az indítványt Putyin is támogatja. Az orosz államfő ismét mindenkit meglepett, amikor a katonai és a KGB-lobbi erős embere, az elnökségre esélyesnek tartott Szergej Ivanov helyett a viszonylag liberális gazdaságpolitikust jelölte utódjául. Szakértőnk "tandem-politikára" számít.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök-helyettest javasolta hétfőn államfőnek az Egységes Oroszország párt, az indítványt a jelenlegi orosz elnök is támogatja.


Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy teljes mértékben támogatja a javaslatot. Több mint 17 éve ismerem, és ebben az időszakban nagyon szorosan együtt dolgoztam vele, teljes mértékben támogatom a jelölését – idézte az elnök szavait a BBC.


Az államfő előzőleg az Egységes Oroszország, az Igazságos Oroszország, az Agrárpárt és a Polgári erő vezetőivel folytatott megbeszélést, akik egyhangúlag álltak ki Medvegyev jelölése mellett.

Nincs visszaút

Putyin döntése véglegesnek tekinthető, mint ahogyan az is, hogy márciusban Medvegyevet, az Egységes Oroszország jelöltjét elnökké fogják választani – nyilatkozta lapunknak dr. Deák András Oroszország-szakértő, a Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa.


Putyin meglepő utódot jelölt 1

Medvegyev mellett Putyin a háttérbõl irányíthat (fotó: MTI/EPA)



Medvegyev nem rendelkezik hatalommal az erőszakszervezetekben és a politikába sincs nagyfokú befolyása, ennek következtében egyfajta “tandem-politika” fog kialakulni Putyin és utódja között – véli a szakértő. Medvegyev az elnöki jogokkal kibővített miniszterelnöki feladatkört kap, gazdasági, szociális ügyekkel fog foglalkozni, de a háttérben Putyin továbbra is jelentős hatalmat gyakorol azzal, hogy az erőszakszervezeteket lojalitásra kényszeríti.

Bármikor félreállhat

A szakértő szerint Putyin számára igen kényelmes helyzet állt elő, a hozzá közel álló Medvegyevet ugyanis akár az első pár évben visszavonulásra kérheti, felajánlhatja neki a kormányfői posztot, és ismét a Kreml élére állhat. A kérdés már csak az, hogy addig milyen formában marad a “nemzet vezetője” Putyin.


Korábban a szintén kormányfő-helyettesi posztot betöltő volt honvédelmi miniszter, Szergej Ivanov számított első számú esélyesnek az államfői posztra. Míg Ivanovot keményvonalas politikusként tartják számon, addig a most államfőnek jelölt Medvegyev az orosz Putyin-párti politikusok liberális szárnyához tartozik. Az eddig leginkább gazdasági ügyekkel foglalkozó Medvegyev a Gazprom elnöki tisztét is betölti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik