Nagyvilág

Lemond a román kormány “maffiózója”

Lemond posztjáról Tudor Chiuariu román igazságyügyi miniszter, miután a kormányfő többször élesen bírálta. Várhatóan büntetőjogi vizsgálatot is indít ellene a román korrupcióellenes ügyészség.

Basescu már többször élesen bírálta a liberális tárcavezetőt, akit egyebek között “maffiózónak” nevezett. Chiuariut azt követően nevezték ki az idén áprilisban miniszternek, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) felbontotta szövetségesi megállapodását a Demokrata Párttal (PD).

Akkor Tariceanu kizárta a PD támogatását élvező minisztereket a kormányból azzal, hogy kizárólag liberális és RMDSZ-es tárcavezetőkkel alakított kabinetet. E kormányátalakítás keretében váltotta fel Monica Macovei volt igazságügyi minisztert Chiuariu.

A Tariceanu és Basescu, illetve a liberálisok és a demokraták között évek óta dúló politikai háború miatt Chiuariut már kezdettől fogva bírálatok sorozata érte. Szeptemberben viszont a korrupcióellenes ügyosztály (DNA) kérte az államfőtől: engedélyezze Chiuariu ellen a büntetőjogi vizsgálat elindítását.

A tárcavezetőnek azt róják fel, hogy egy kormányrendelet révén az államtól magántársaság tulajdonába került át egy – az ügyészek szerint – szándékosan mélyen alulértékelt bukaresti központi telek. A DNA Paul Pacuraru munkaügyi miniszter ellen is kérte a vizsgálatok kiterjesztését.

A román törvények szerint az ügyészségi nyomozás második szakaszának megfelelő büntetőjogi vizsgálat elindítása után az államfőnek jogában áll felfüggeszteni tisztségéből a minisztereket. A kormány viszont időt nyert azzal, hogy kormányrendelettel felfüggesztette annak a bizottságnak a működését, amelynek javaslata alapján dönthetett Basescu az ügyészi kérés engedélyezéséről.

Az alkotmánybíróság azonban alkotmányellenesnek mondta ki a rendeletet, ráadásul a bizottság működését is alaptörvénybe ütközőnek minősítette. Így Basescu a taláros testület határozata értelmében egyedül maga dönthet ezentúl a miniszterek elleni büntetőjogi vizsgálat elindításáról. Az ítélet várhatóan a következő napokban lép érvénybe, miután közzéteszik a hivatalos közlönyben. Az államfő ezért nagy valószínűség szerint amúgy is felfüggesztette volna tisztségéből a minisztert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik