Külföld

Korán nyitják a schengeni határt?

admin
admin

2007. 12. 09. 18:13

Korainak nevezte a schengeni övezet kibővítését Günther Beckstein bajor miniszterelnök.A konzervatív politikus egy vasárnapi nyilatkozatában annak a nézetnek adott hangot, hogy a határellenőrzés december 21-re tervezett megszüntetése Csehországból és Lengyelországból megkönnyíti majd a bűnözők beáramlását Németországba.

Ettől a naptól a bűnözők gyakorlatilag korlátlanul mozoghatnak – hangoztatta Beckstein, hozzátéve: jobban örült volna annak, ha a határellenőrzés csak néhány év múlva szűnik meg.

A nyilatkozatban a bajor kormányfő felhívta a figyelmet arra: miközben a munkaerő beáramlását Csehországból és Lengyelországból – valamint más kelet-európai országokból is – az érvényben lévő német kormányhatározat alapján továbbra is korlátozzák, a határellenőrzés megszűnése a bűnözők számára szabad mozgáslehetőséget biztosít.

Beckstein mindennek kapcsán súlyos aggodalmának adott hangot, s a schengeni övezet kibővítését biztonsági szempontból “korainak és elsietettnek” nevezte. Szavai szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a jólét tekintetében továbbra is “drasztikus” a különbség Németország és keleti szomszédai között.

A bajor miniszterelnök nem az első ilyen jellegű német véleményt fogalmazta meg az elmúlt hetekben. Elsősorban a Lengyelországgal és Csehországgal határos tartományok vezető politikusai ugyancsak hasonló nézeteket hangoztattak, úgy vélekedve, hogy a határellenőrzés felszámolására még nem érett meg az idő.

Ezzel szemben Wolfgang Schauble belügyminiszter több alkalommal is megalapozatlannak nevezte a schengeni övezet kiterjesztésével kapcsolatos németországi aggodalmakat. A miniszter arra hivatkozott, hogy a rendszer kiterjesztésének főpróbája szeptember óta sikeresen zajlik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.