Nagyvilág

Elnököt választanak a boszniai szerbek

Soron kívüli választásról van szó, ugyanis a boszniai szerbek elnöke, Milan Jelic szeptember 30-án, három évvel mandátumának lejárta előtt szívrohamban meghalt.

Összesen tíz jelölt verseng a mintegy 1,1 millió választópolgár kegyeiért, de a győzelemre Rajko Kuzmanovic, a köztársaság tudományos akadémiájának 76 éves elnöke a legesélyesebb.

Kuzmanovic a legnépszerűbb párt, a Független Szociáldemokrata Párt (SNSD) jelöltje. Esélyesnek számít még Mladen Ivanic, akit a demokratikus Haladás Pártja (PDP) indított, valamint a Szerb Demokrata Párt (SDS) színeiben Ognen Tadic. Az első eredmények este 10 óra körül várhatóak.

A Szerb Köztársaság és a muzulmán-horvát föderáció alkotja Bosznia-Hercegovinát. Miközben az Európai Unió a két entitást összefűző gyenge központi intézményrendszer megerősítését követeli, a boszniai szerbek valamennyi államfőjelöltje egyöntetűen az autonómia megvédésének jelszavával kampányolt.
Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa és Nikola Spiric boszniai kormányfő néhány napja parafálta a balkáni ország és az unió stabilizációs és társulási egyezményét, amely az első lépés az EU-tagság felé.

Ennek előfeltételeként a boszniai kormány jóváhagyta a nemzetiségi alapon megosztott rendőrség egyesítésének tervét.
A boszniai Szerb Köztársaságban az államfő kötelezettségei és feladatai jelképesek, a hatalom a miniszterelnök kezében összpontosul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik