Nagyvilág

Afganisztánba érkezett a brit védelmi miniszter

Afganisztánba utazott Des Browne brit védelmi miniszter, hogy személyesen mérje fel a helyzetet, és meglátogassa a brit katonai alakulatokat - közölte a kabuli brit nagykövetség szóvivője.

Browne szombaton érkezett az afgán fővárosba, ahol megbeszélést folytatott afgán kollégájával, Abdul Rahim Vardakkal, felkereste a Kabulban szolgálatot teljesítő brit katonákat, majd a nyugat-afganisztáni Herát városba utazott tovább.

Mintegy 7000 brit katona szolgál Afganisztánban, többségük a dél-afganisztáni Hilmend tartományban.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) és az afgán hadsereg a hét végén indított műveletet a dél-afganisztáni Musza Kala térségében, hogy visszavegye a térség feletti ellenőrzést a táliboktól. Az offenzíva során tucatnyi tálibot öltek meg szombaton, de két gyermek és egy brit katona is életét vesztette. Az afgán védelmi minisztérium közlése szerint a lázadók két parancsnokát fogságba ejtették, és vasárnap a NATO-csapatok és az afgán alakulatok már csak két kilométerre voltak Musza Kalától.

Musza Kala az ópiumtermelés központjának számító Hilmend tartomány északi részén fekszik. (A világon megtermelt ópium 92 százaléka származik Afganisztánból.) A tálibok februárban foglalták el Musza Kalát, ami a helyi törzsi vezetőkkel négy hónappal korábban kötött rendkívül ellentmondásos megállapodás következménye volt.

E megállapodás értelmében ugyanis az ISAF kötelékében szolgáló brit csapatok kivonultak a térségből, a helyi törzsek pedig vállalták, hogy távol tartják a vidéktől a tálibokat, és gondoskodnak a béke megőrzéséről.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik