Nagyvilág

Fico elégedett magával

admin
admin

2007. 12. 08. 15:21

Robert Fico szlovák kormányfő, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke szerint az ő tavaly hivatalba lépett kormánya egyetlen év alatt többet tett Szlovákiáért, mint az előtte két négyéves cikluson át kormányzó Mikulás Dzurinda kabinetje.

Fico szombaton Sároseperjesen (Presov), a pártja megalakulásának nyolcadik évfordulóját ünneplő kongresszuson beszélt. Kijelentette: soha korábban nem volt olyan alacsony az államháztartás hiánya, mint most. Megígérte, hogy nem emelkednek az autópálya-díjak, nem lesz magasabb a gáz ára, a villanyáram drágulása pedig alig lesz érzékelhető.

Kormánya érdemeit sorolva szólt arról, hogy a nyugdíjasok tavaly is, most is egyszeri, karácsonyi (a nyugdíj összegének egy részét képező, de tizenharmadik havi nyugdíjnak nem tekinthető) pótnyugdíjat kapnak. Emelkedett az első gyermek születésekor fizetett állami segély összege, csökkent a gyógyszerek és a könyvek áfa-terhe. A rokkantnyugdíjasok pedig visszakapták azt, amitől az előző kormány megfosztotta őket, mert “mi nem vagyunk hajlandók holmi bűvös számok érdekében feláldozni őket” – idézte Fico szavait a SITA hírügynökség.

A gyakran szociális populizmussal vádolt Fico további kedvező, az államigazgatás költségeinek megtakarításaiból előteremtett népjóléti intézkedéseket és óriási, évi nyolcvan milliárdos közbeszerzési megtakarításokat, valamint 2010-ig megépülő, Pozsonyt Kassával összekötő autópályát ígért. “Ha sikerül, emelt fővel járhatunk.” A hiányosságok közül az “ifjúság hazafias nevelésének mulasztásait” említette.

A miniszterelnök elmondta, hogy pártja a jövőre esedékes államfőválasztáson a köztársaság jelenlegi elnökének, Ivan Gasparovicnak az újrajelölését fogja hivatalosan támogatni, különösen akkor, ha az államfői teendőinek ellátásában az eddigi úton fog haladni.

A szélsőséges Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt-HZDS-sel koalícióban kormányzó Fico szerint a következő, 2010-ben esedékes parlamenti választások után pártja az eddiginél is nagyobb támogatottságnak köszönhetően olyannyira megerősíti a pozícióit, hogy egyetlen koalíciós partnerrel is tud majd kormányt alakítani. Az elmúlt hetekben kialakult kormányválságról és annak áthidalásáról szólva kijelentette: a helyzet komoly volt, a koalíció a szétesés előtt állt, de a Smer-SD “szűkebb vezetése olyan egységet tanúsított, amilyent a szlovák politikai színtéren még sosem láttam”.

Fico szóhasználata szerint pártja sikeres politikai pályaíve egy “ördögi tervnek” köszönhető. Ennek alapján olyan gazdasági növekedést tudnak biztosítani, amely nem a kiválasztottak, hanem a legszélesebb néprétegek életminőségét javítja. Mint mondta, pártja sikeres politikája “knockoutolta az ellenzéket”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.