Nagyvilág

Elengednek négy brit arabot Guantanamóról

Szabadon bocsátanak a Kuba szigeti Guantánamói-öbölben működő amerikai börtöntáborban fogva tartott négy nagy-britanniai arab lakost - jelentette péntek éjjel a BBC brit adó.

A hírszolgálat értesülése szerint egy jordániai, egy líbiai és egy algériai állampolgár Nagy-Britanniába, egy negyedik pedig hazájába, Szaúd-Arábiába térhet vissza. Valamennyien rendelkeztek érvényes brit tartózkodási engedéllyel őrizetbe vételük előtt; a jordániai és a líbiai őrizetes menekültstátust is kapott a szigetországban.

A brit kormány – szakítva az előző, Tony Blair által irányított kabinet felfogásával, amely szerint London nem köteles olyan guantánamói rabok elengedéséért folyamodni, akik nem brit állampolgárok – augusztusban kérte az Egyesült Államoktól a terrorizmussal gyanúsított négy személy és velük együtt egy ötödik, egy egyelőre Guantánamón maradó etiópiai állampolgár szabadon bocsátását.

A brit és az amerikai hatóságok a BBC értesülése szerint az elmúlt hónapokban intenzív tárgyalásokat folytattak az öt személy szabadlábra helyezéséről. Az amerikai fél a tárgyalásokon ragaszkodott hozzá, hogy London garantálja, a Washington által veszélyesnek minősített őrizetesek a jövőben nem jelentenek fenyegetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik