Nagyvilág

Banditának nevezte a zimbabwei elnököt a dán kormányfő

Felszólalásában bírálta, a sajtó előtt pedig banditának nevezte Robert Mugabe zimbabwei elnököt Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök szombaton Lisszabonban, az európai-afrikai csúcstalálkozón.

“Fontos, hogy mi európaiak demonstráljuk, hogy Mugabe bírálatában egységesek vagyunk” – mondta Rasmussen, eltérve beszédének előre elkészített szövegétől.

Korábban, újságíróknak nyilatkozva Rasmussen ennél lényegesen keményebb szavakat használt. “Ő egy bandita” – mondta a Ritzau dán hírügynökség szerint. “De mások is. Itt van például Omar el-Besir szudáni elnök. Bizonyos, hogy ő sem az Úristen legjobb gyermekeinek egyike. És vannak még többen, akik az emberi jogoknak híjával vannak” – mondta.

A dán miniszterelnök egyidejűleg hangsúlyozta: kívánatos, hogy a csúcsértekezleten más témák is terítékre kerüljenek, ne csak a zimbabwei elnök. “Különös iróniája lenne a sorsnak, ha éppen Mugabe, a bandita siklatná ki a csúcsértekezletet” – mondta Rasmussen, utalva olyan fontos témákra, mint például az illegális afrikai bevándorlás Európába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik