Nagyvilág

Marad Fico kormánya Szlovákiában

Megszavazta a szlovák parlament a kormány jövő évi költségvetésének tervezetét, egyszersmind - a miniszterelnök indítványa nyomán a költségvetési szavazással egybekötve - Robert Fico kormányának is bizalmat szavazott kedden este.

A 150 tagú parlament 146 jelelevő képviselője közül 85 kormánypárti honatya a költségvetésre és a kormány iránti bizalomra igent mondott, a 61 ellenzéki ellene szavazott. Fico szándéka az volt, hogy a bizalmi szavazással erősítse meg: kormánya túl van az Állami Földalapnál történt visszaélések nyomán kialakult válságon.

A költségvetést a várakozásoknak megfelelően minden változtatás nélkül, az összes ellenzéki indítványt figyelmen kívül hagyva fogadták el. Fico szavazás után kijelentette: egyetlen pillanatig sem voltak kétségei afelől, hogy a kormánya bizalmat kap.

Ezzel szemben az ellenzék súlyos bírálatokat fogalmazott meg. Az előző kormányfő, Mikulás Dzurinda azt mondta: a parlament ugyanúgy szavazott, mint a kommunizmus idején, mert ezúttal is “a kommunista gépezet szavazott”. A kereszténydemokraták (KDH) elnöke szerint csak a “farizeusok szavaztak” a költségvetésre, a szavazás pedig “közönséges erőfitogtatás volt, nem pedig az egység jele, s ha mégis az egységé, az csak eseti egység”. Pavol Hrusovsky emlékeztetett arra, hogy Fico korábban, még a két szavazás összekapcsolásának ötlete előtt, azt mondta: “Ha a büdzsé tervezete elbukik, azzal a kormányom is bukik.”

Csáky Pál, az MKP elnöke úgy vélte: a költségvetést csak a két kisebb kormánypárt “megzsarolásával tudta a kormányfő kieszközölni”. Igaz, hogy a két szavazás összekötését az alkotmány megengedi, de csak válsághelyzetben. “Márpedig tudjuk: kormányválság nem csak volt, hanem van is, és lesz is” – fogalmazott Csáky.

Az elfogadott tervezetnek megfelelően a kormány a jövő évben 348,2 milliárd koronás bevételekből, 380,2 milliárd kiadással, 32 milliárdos deficittel fog gazdálkodni. Távlati tervei szerint Szlovákia jövő évi költségvetése reálisabb közelségbe hozza az euró 2009-re tervezett bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik