Nagyvilág

Kezd széthullani az RMDSZ?

Frunda György EP-mandátumáról, Verestóy Attila és Márton Árpád szövetségi tisztségéről mondott le a héten. Ezzel párhuzamosan átszerveznék a székelyföldi RMDSZ-szervezeteket is – írja a Krónika. Az erdélyi magyar lap szerint kérdéses, Frunda György valóban bekerül-e az Európa Tanácsba. A kinézett poszt ugyanis nem üres.

Az európai parlamenti választáson listavezető Frunda György helyett a harmadik helyezett Winkler Gyula informatikai minisztert küldi az Európai Parlamentbe az RMDSZ – írta a kolozsvári Krónika. Frundát egy nappal korábban felkérték, vállalja el az Európa Tanács parlamenti közgyűlése jogi bizottságának elnöki tisztségét, ami nagyon fontos megbízatást és nagy elfoglaltságot jelent.

Nem biztos azonban, hogy az EP listavezetője valóban meg is kapja az Európa tanácsi megbízatást, így két szék közül a pad alá kerülhet – fogalmazott a Krónika. Frunda György, az Európa tanácsi (ET) román delegáció vezetője a jogi bizottság elnöki tisztségére pályázik, ám hogy azt elnyeri-e, egyelőre kérdéses. A posztot ugyanis nem felajánlással vagy kinevezéssel, hanem választás útján nyerhetik el a képviselők. A voksolás valószínűleg januárban lesz. A bizottság december 13-án és 14-én Velencében ülésezik, a tisztújítás azonban nem szerepel az ülés tervezett napirendjén. Nem tudott a küszöbönálló tisztújításról Günter Schirmer, a Jogi és Emberjogi bizottság titkára sem – közölte a Krónika.

Szétverik a széki szervezeteket?

A Szövetség Állandó Tanácsán (SZÁT) arról is döntöttek, hogy egységes megyei RMDSZ-szervezetek létrehozásáról fog tárgyalni az RMDSZ ügyvezető elnöksége Hargita, Kovászna és Máramaros megyében. Amennyiben a javaslatot elfogadják, megszűnnének a történelmi máramarosi, a felső-, illetve az alsó-háromszéki, az udvarhelyszéki, csíkszéki és a gyergyói területi szervezetek. A széki RMDSZ-szervezeteket az EP-választások székelyföldi kudarca miatt szüntetné meg a szövetség ügyvezető elnöksége a Krónika információi szerint.

Az érintett szervezetek egy része egyetért a javaslattal, ám akad több olyan szervezetvezető is, akik szerint a felmerült problémákra nem a megyei egységes szervezeti felépítés hozhatja meg a megoldást.

Sorozatos lemondások a vezetői posztokról

A szövetségi állandó tanács ugyanakkor tisztújítás kiírására szólította fel az alsó- és felső-háromszéki területi szervezetek vezetőit az EP-választásokon elért gyenge eredmények miatt. Hasonló okból mondott le különben az RMDSZ Verestóy Attila szenátor elnökölte udvarhelyszéki vezetősége is. Verestóy Attila a Krónikának elmondta, lemondását az EP-választások udvarhelyszéki eredményei miatt nyújtotta be. „Vállalom a kudarcot, és átadom a helyem másnak. Úgy vélem, november 25. után új fejezet kezdődött az RMDSZ történetében, amelyben helyet kell biztosítani új arcoknak is” – nyilatkozta a szenátor. Az EP-választáson az RMDSZ-re mintegy 18 ezren, míg Tőkés Lászlóra 25 ezren szavaztak Udvarhelyszéken.

Miközben Márton Árpád, a szövetség alsó-háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke szintén lemondott tisztségéről, Albert Álmos alsó-háromszéki elnök nem kíván távozni, Felső-Háromszéken pedig a hét folyamán döntenek a tisztújítás kiírásáról. Márton Árpád – mint indokolta – azért mondott le, mert az RMDSZ alsó-háromszéki szervezetében olyan ügyvezető elnökre van szükség, aki hét napból hetet tud Kovászna megyében tölteni, ő pedig többet szeretne foglalkozni a bukaresti, parlamenti feladataival.

A felszólítás ellenére Albert Álmos viszont nem mond le az alsó-háromszéki RMDSZ elnöki tisztségéről, de december 6-ára, csütörtökre összehívta a Háromszéki Területi Képviselők Tanácsát (HKT), ahol elemzik majd az EP választásokon való szereplést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik