Nagyvilág

Irán már rég felhagyott az atomprogramjával

admin

2007. 12. 04. 12:23

Irán nemzetközi diplomáciai nyomásra már 2003 őszén felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával, és azt 2007 közepéig biztosan nem indította újra - derült ki egy hétfőn Washingtonban nyilvánosságra került titkos hírszerzési dokumentumból.

Egyesült Államok két éve, 2005-ben még meg volt győződve arról, hogy Iránnak eltökélt szándéka az atomfegyver előállítása, és folytatja is az erre irányuló programot. A mostani új információ viszont arra utal, hogy Teherán engedett a diplomáciai nyomásnak – olvasható a The Times cikkében.


Az Egyesült Államok és partnereinek politikája némi sikert hozott, Irán meghátrált a nyomás hatására – jelentette ki az amerikai felderítés egy magas rangú tisztségviselője. Legutóbb októberben hívta fel arra a figyelmet Bush, hogy amennyiben Irán folytatja az atomfegyverprogram fejlesztését, akár egy III. Világháború is kitörhet.


Bush túlzott?

A washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint az iráni atomfegyverprogram évekkel ezelőtti leállításáról szóló hírszerzési dokumentum nem jelenti azt, hogy a Bush-kormány eltúlozta volna az Irán jelentette veszélyt. Nincs arról szó, hogy az elnök eltúlozta volna annak veszélyét, hogy Irán atomfegyverre tesz szert, joggal aggódtunk – mondta Stephen Hadley.

Teherán ennek ellenére folytatja az urándúsítást, és az amerikai információk szerint képes lehet arra, hogy 2010-ig, vagy 2015-ig saját atomfegyvert fejlesszen ki, ugyanis Irán végső célja továbbra is az atomfegyver kifejlesztése. “Teheránnak az a döntése, hogy leállítja nukleáris fegyver-programját, arra enged következtetni, hogy kevésbé eltökélt az atomfegyver kifejlesztését illetően, mint azt 2005 óta gondoltuk” – tartalmazza a titkos dokumentum hétfőn közzétett kivonata.


A diplomácia érdeme

Amerikai tisztségviselők szerint ez az új információ azt sugallja, hogy diplomáciai eszközökkel sikerült megfékezni Irán nukleáris törekvéseit. Az Egyesült Államok és partnerei politikája némi sikert hozott, Irán meghátrált a nyomás hatására – hangsúlyozták Washingtonban. A nemzetbiztonsági tanácsadó óva intett attól, hogy a kiszivárgott titkosszolgálati értékelés miatt csökkentsék azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja megakadályozni Iránt abban, hogy atomfegyvert birtokoljon.


Irán elégedett


Irán üdvözli, hogy az Egyesült Államok “korrigálta” állítását, miszerint aktív nukleárisfegyver-programmal rendelkezik a perzsa állam – jelentette ki kedden Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter. A miniszter arra a hírszerzési jelentésre utalt, amely előző nap került napvilágra Washingtonban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.