Külföld

A franciáknál pénzdíj jár a randalírozók kézrekerítéséért

admin
admin

2007. 12. 04. 21:40

Kétezer, a francia belügyminisztérium fejlécével ellátott röplapot dobtak be kedden rendőrök a múlt heti zavargások helyszínéül szolgáló Villiers-le-Bel postaládáiba, amelyeken pénzjutalomért cserébe a rendőrök ellen elkövetett erőszakos cselekmények szemtanúit keresik.

“A Versailles-i bűnügyi rendőrség a 2007. november 26-ra és 27-re virradó éjszaka és az azt megelőző este folyamán rendőrök ellen eldördült lövések ügyében keres tanúkat” – olvasható a röplapon. Ezen a belügyminisztérium egy olyan ingyenes telefonszámot is feltüntetett, amelyen keresztül mindenki névtelenül tanúskodhat. A sikeres nyomravezetőknek több ezer eurós jutalmat ígér a rendőrség.

Jean Espitalier, a Versailles-i bűnügyi rendőrség regionális vezetője a szokatlan eljárást az ügy különlegességével magyarázta a France Info hírrádióban: 55 rendőr sérült meg sörétes puskákból kilőtt töltényektől, 15 kollegájuk vasrudakkal elkövetett ütésektől, Molotov-koktéloktól vagy egyéb feléjük dobált tárgyaktól szenvedett sérüléseket.

A rendőri vezető szerint a támadások egy olyan negyedben történtek, ahol az erőszak uralkodik, s ezért az állampolgárok nem mernek tanúskodni, viszont a névtelenség és a pénzjutalom vonzó lehet számukra.

A két évvel ezelőtti, hetekig tartó külvárosi zavargások óta múlt héten robbant ki a legsúlyosabb erőszakhullám a fővárostól északra található párizsi elővárosokban, miután Villiers-le-Belben november 25-én délután két helyi motorozó fiatal egy rendőrautóval tisztázatlan körülmények között összeütközött és életét vesztette. Aznap és másnap este 130 rendőr sérült meg az összecsapásokban. Először fordult elő, hogy külvárosi összecsapásokban lőfegyverrel támadtak a rendfenntartókra.

Nicolas Sarkozy államfő többször is ígéretet tett arra, hogy a hatóságok mindent el fognak követni, hogy minden egyes lövöldözőt külön-külön megtaláljanak, és bíróság elé állítsanak.
Szándékos gyilkossági kísérlet gyanújával indult előzetes eljárás a baleset helyszínén vasrúddal bántalmazott nyomozó ügyében, és több eljárást is indítottak a rendőri erőkkel szembeni lövöldözések miatt.

A marokkói és szenegáli származású tinédzserek halála körülményeinek tisztázására gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával ismeretlen tettes ellen indult előzetes bírósági eljárás

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.