Nagyvilág

Amerikai presszió a szövetségesekre

Az Egyesült Államok továbbra is nyomást gyakorol szövetségeseire, teljesítsék vállalt kötelezettségeiket, hogy fokozzák harcukat a tálib felkelők ellen Afganisztánban - jelentette ki Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

A Pentagon vezetője, aki váratlanul érkezett az ázsiai országba, Hamid Karzai afgán elnökkel együtt tartott sajtóértekezletet Kabulban, a rendkívül erősen védett elnöki palotában.

Gates hangoztatta, Washington továbbra is igyekszik rábírni szövetségeseit, hogy teljesítsék azokat az ígéreteket, amelyeket az afganisztáni terrorizmus felszámolására tettek.

Hamid Karzai afgán elnök kijelentette, hogy elégedett azzal amit a nemzetközi közösség tett országáért, de azt szeretné, hogy még többet tegyenek.

Az Egyesült Államok régóta próbálja rávenni NATO-beli partnereit, hogy tegyenek eleget az afganisztáni csapatok küldésére vonatkozó vállalásaiknak.

Az ázsiai országban több mint ötvenezer külföldi katona tartózkodik – ebből 24 ezer amerikai – a NATO-irányítás alatt álló erőkben. Az afgán biztonsági erők létszáma ugyan eléri a százezer főt, ám a biztonság megteremtése továbbra is jelentős kihívást jelent számukra.

Gates hangsúlyozta, hogy a kérdés két hét múlva terítéken lesz a NATO védelmi minisztereinek skóciai találkozóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik