Nagyvilág

Putyin tarolt

A szavazatok 91,6 százalékának kiszámlálása alapján az oroszországi parlamenti választáson a Putyint támogató pártok elsöprő győzelmet arattak. A szavazatok közel 80 százalékának az összesítése szerint a Kreml-hű Egységes Oroszország párt a voksok 64,2 százalékát, a szintén Putyint támogató Igazságos Oroszország pedig 7,8 százalékát szerezte meg.

Az V. állami dumában ugyanaz a négy párt foglal helyet, mint az előzőben, az arányok már nem változnak jelentősen, s a Központi Választási Bizottság moszkvai idő szerint délelőttre ígérte a nem hivatalos végeredményt.

A 7 százalékos bejutási küszöbön a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt (KPRF) lép át 11,6 százalékkal, a Vlagyimir Zsirinovszkij féle nacionalista Liberális-Demokrata Párt (LDPR) 8,2, és az Igazságos Oroszország 8 százalékkal. Nem változtak az arányok a be nem jutó pártoknál sem: az Agrárpárt 2,3, a liberális Jabloko 1,1, a Polgári Erő 1 százalékon, a többi négy induló párt 1 százalék alatt állt.

Érdekesség, hogy az Egységes Oroszország, a hatalom pártja mind Moszkvában, mind Szentpéterváron, “az északi fővárosban” kevesebb szavazatot szerzett, mint országosan.


Putyin tarolt 1

Volt, ahol 100 százalékos volt a részvétel (fotó:mti)



Magas részvétel

A részvétel 62 százalék felett volt, bár erről pontos adatot még nem közöltek. A bajnokok e tekintetben a csecsenek és az ingusok: Csecsenföldön a szavazásra jogosultak több mint 99, Ingusföldön valamivel több mint 98 százaléka adta le voksát, Tatárföldön 85, Csukcsföldön 86 százalék szavazott. Számos olyan hely akadt, ahol csakis az Egységes Oroszország lépte át a 7 százalékos küszöböt. A csúcsot az ugyancsak a Kaukázusban lévő Karacsáj-Cserkeszföldön állították fel: az egyik ottani kerületben 100 százalékos részvétel mellett az Egységes Oroszország 100 százalékot szerzett.

A győztes Egységes Oroszország párt főhadiszállásán sokáig várták a politikusok, újságírók és a biztonsági szolgálat emberei az államfőt, késő éjszaka azonban csak a jelentés érkezett helyette, hogy Vlagyimir Putyin visszavonult dácsájára. Megfigyelők ezen nem csodálkoztak: az Egységes Oroszország mintegy tízmillió szavazattal kevesebbet gyűjtött össze, mint Vlagyimir Putyin a legutóbbi elnökválasztáson.

Gyásztüntetést hirdettek

Az Egységes Oroszország kivételével minden párt súlyos csalásokról számolt be – még Szergej Mironov, az ugyancsak Putyint támogató Igazságos Oroszország és a felsőház elnöke is szólt ilyesmiről -, s a nyilatkozók állításai szerint megfigyelőik sok esetben rögzítették a tapasztaltakat, többek között videón. A kommunisták, valamint a jobboldali, liberális SZPSZ már be is jelentette, hogy megtámadja a választások eredményét.

A Másik Oroszország ellenzéki tömb, amelynek egyik vezetője Garri Kaszprov, Moszkvában és Szentpéterváron gyásztüntetésre hívta hétfőre híveit fekete szalaggal, vagy egy szál virággal. A tüntetésekre nem kértek és nem is kaptak engedélyt, így valószínűleg fellép ellenük a rendőrség. Megfigyelők szerint aggodalomra ad okot, hogy az Egységes Oroszország ifjúsági szervezete és több más hasonló szervezet a választási eredmények ünneplésére szervez megmozdulásokat.

Gennagyíj Zjuganov, a kommunista párt vezetője kijelentette: nem hisz a Központi Választási Bizottság által közzétett eredményeknek, s megtámadja azokat. Tudomása van róla – mondta – hogy Szibériában sok helyen “alakítgatták” az eredményeket az előre megbeszélt sémáknak megfelelően. Azt mondta, ilyen “piszkos” választások az elmúlt 15 évben nem voltak Oroszországban: pártja 300 ezer megfigyelője mintegy tízezer szabálysértést jegyzett fel.

Nyikita Belih, a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) vezetője szintén bejelentette: pártja megtámadja az eredményeket. A párt egyébként valamivel 1 százalék felett áll az eddig kiszámolt szavazatok alapján, ami lényegesen kevesebb, mint amennyit a párt a korábbi helyhatósági választásokon szerzett.

Katonák a Vörös téren

Az esti órákban az Omon teherautói és katonái körülzárták a Vörös teret, a mellette lévő Manyezs teret, és jelentős létszámban felvonultak a Központi Választási Bizottságnak szintén a belváros szívében lévő épületénél is, noha semmi jel nem utalt arra, hogy rendbontás készült volna. Megfigyelők emlékeztettek arra, hogy a 2003-ban tartott legutóbbi duma-választás éjszakáján gyújtották fel a kiállítóteremként használt Manyezst.

A 3 százalék felett végző pártok – ha nem érik el a bejutáshoz szükséges 7 százalékot -, továbbra is számíthatnak az állami támogatásra, azoknak, amelyek 3 százalék alatt végeznek, ki kell fizetni a televíziós és rádiós reklámokra fordított, az állam által megelőlegezett összegeket.

Az Egységes Oroszország egyébként a hírek szerint már a jövő héten tárgyalásokat kezd a baloldali pártokkal. Felmerülhet egyebek mellett az Egységes Oroszország és az Igazságos Oroszország egyesülése, erre Mironov, az Igazságos Oroszország elnöke is célzott.

Hatalmas nyomás a szavazókon

A kommentátorok szerint hatalmas nyomás nehezedett a lakosságra mind a részvétel növelése érdekében, mind pedig azért, hogy az Egységes Oroszországra szavazzanak az emberek. Megfigyelők arra is rámutatnak, hogy a választások megkezdése előtt már nagyon sok szabálysértés történt, amely hatással volt az eredményre. Az Egységes Oroszországnak egyébként a felmérések valamivel 40 százalék feletti eredményt jósoltak, Mielőtt Putyin novemberben a párt listájának élére állt.

A végrehajtó hatalmi ág erős befolyása “problémát jelent” az oroszországi választások szempontjából – vélekedett hétfőn az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének alelnöke. Kimmo Kiljunen szerint ez a befolyás kihatással volt a választási eredményekre.


Putyin tarolt 2

Putyin a feleségével koccint (elõre a medve bõrére) (fotó:mti)



A megfigyelők nem láttak szabálysértéseket

A külföldi megfigyelők ezzel együtt vasárnap csak kisebb technikai problémákról számoltak be csupán, továbbá arról, hogy nem tudtak bejutni azokba a szavazóhelyiségekbe, ahol az orosz vezetők szavaztak. A CIK értetlenségének adott hangot, hogy miért éppen ezeket a választókörzeteket akarták ellenőrizni, de közölte, hogy a neves személyiségek távozása után minden információt megkaptak a megfigyelők.

Az állampolgári bejelentések olyan szabálysértéseket jeleztek, hogy például a választási plakát nem a törvényben előírtaknak megfelelő távolságra volt egy-egy választóhelyiségtől. A Don menti Rosztovban pokolgépes fenyegetés miatt átmenetileg bezárták az egyik szavazóhelyiségben: a listákat és urnákat lepecsételték, a helyiséget kiürítették, de miután a kutyás rendőrök nem találtak semmit, újra megnyitották.

Az űrből is voksoltak, csökkent a bűnözés

Leadta szavazatát Jurij Malenycsenko űrhajós a Nemzetközi Űrállomásról: éppen az orosz Távol-Kelet fölött elhaladva közölte a földi irányító központban (CUP) lévő meghatalmazottjával, Dmitrij Zsukovval, hogy mely párt listájára kíván szavazni. Mindez zárt csatornán történt: miközben a Nemzetközi Űrállomás és a CUP között a kapcsolatot amerikai műholdak útján tartják, Malenycsenko szavazatát orosz szputnyikok segítségével továbbította a Földre. A szavazatot borítékba zárták és eljuttatták a megfelelő szavazókörzetbe.

Sokhelyütt különféle akciókkal csábították a polgárokat: Vlagyivosztokban, a csikorgó hidegben szép fiatal lányok “stoppolták” az autósokat “Vigyél el szavazni” feliratú táblákkal. Máshol a választók mobiltelefonhoz való sim-kártyát kaptak, amely 100 rubelnyi (mintegy 700 forintnyi) lebeszélhető összeget tartalmazott. Igaz, az összeg nem jelent meg mindenkinél, aki telefonjába tette a kártyát. Cseljabinszkban pedig egyenesen 10 autót és számos háztartási gépet sorsoltak ki azok között, akik elmentek szavazni és megválaszoltak a város történetére vonatkozó néhány kérdést.

A belügyminisztérium közlése szerint a választás napján a szokásos átlaghoz képest mintegy 50 százalékkal csökkent a bűnözés Oroszország területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik