Nagyvilág

Életfogytiglan várhat az uráncsempészekre

Előzetes letartóztatásból börtönbe került az a két, ukrán és magyar állampolgárságú férfi, akit a magyar hatóságok közreműködésével a múlt héten vett őrizetbe a szlovák rendőrség, amiért értékesítés céljából piszkos bomba készítéséhez alkalmas, 426,5 gramm radioaktív anyagot csempésztek Szlovákiába.

Szlovák lapértesülés szerint a besztercebányai (Banská Bystrica) kerületi ügyészség döntése alapján az ukrán nemzetiségű S. Istvánt és a magyar S. Lászlót szombattól egy szlovákiai börtönben őrzik. Mindketten a Szlovákiában kiszabható maximális büntetésre, 25 év börtönre ítélhetők, de nem kizárt az életfogytig tartó elzárás sem – jelezte az ügyészség szóvivője. Rastislav Remeta ugyanakkor a vádalku lehetőségét sem zárta ki.

A vádalku azért jöhet számításba, mert az urán iránt érdeklődő vevőket a rendőrség még mindig nem ismeri. Ha a csempészek készek lennének feltárni a kiszemelt vevők kilétét, akkor bizonyos engedékenységére számíthatnának a szlovák hatóságok részéről.

A két férfi november 28-án, a Lácacséke–Perbenyik közötti határátkelőn juttatta át Magyarországról Szlovákiába a radioaktív anyagot, amelynek értékét közel 30 millió szlovák koronára becsülik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik