Nagyvilág

Sorozatos csalások az orosz választáson

Számos választási jogsértésre utaló bejelentésről számolt be vasárnap egy orosz emberi jogi szervezet.

Országszerte több mint ezer panasz érkezett az erre a célra fenntartott telefonvonalunkon – nyilatkozta a Golosz (Szavazat) független megfigyelői szervezet elnöke, Grigorij Melkonjanc az Eho Moszkvi rádióállomásnak a parlamenti választások lefolyásáról.

Számos bejelentés érkezett telefonon arról, hogy egyes laktanyákban megsértették a választás titkosságának alapelvét, a katonáknak elöljárói felügyelet mellett kellett kitölteniük a szavazócédulát. Sok választó panaszkodott arra is, hogy munkahelyükön felettesük figyelő tekintete előtt kellett leadniuk a szavazatukat – tájékoztattak a megfigyelők a rádióban.

Egy bejelentő arról értesítette a Goloszt, hogy tizenkét eurót ajánlottak fel neki, ha a Vlagyimir Putyin elnököt támogató Egységes Oroszország pártra adja le a voksát.

Érkeztek panaszok a lakóhelyen kívüli szavazáshoz szükséges igazolásokkal összefüggésben is. Ezekkel kapcsolatban az ellenzék annak a félelmének adott hangot, hogy lehetővé teszik a többszörös szavazást.

Arról is futottak be panaszok a szervezethez, hogy több oroszországi régióban nem engedték be az újságírókat a szavazóhelyiségekbe.

A Golosz mintegy kétezer-ötszáz munkatársa vett részt választási megfigyelői feladatokban az ország negyven régiójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik