Nagyvilág

Putyin már voksolt

Vlagyimir Putyin elnök az Orosz Tudományos Akadémia Lenin sugárúton lévő épületében berendezett 2074-es számú szavazóhelyiségben adta le voksát vasárnap a parlamenti választáson.

Putyin az államfőt védő biztonsági előírásoknak megfelelő konvojjal érkezett a helyszínre, de a kerítéstől az épületig gyalog tette meg az utat feleségével, Ljudmilla Putyinával. A szintén a szavazókörzetbe tartó emberek üdvözölték. Többen megkérdezték tőle, kire szavaz, ő azonban elhárította a kérdést azzal, hogy a törvény tiltja az agitációt. Hozzátette azonban: “De hiszen önök is tudják”.

Újságírók kérdésére, hogy milyen hangulatban van, az elnök azt válaszolta: ünnepi a hangulata. “Hála istennek, a kampánynak vége. Meggyőződésem, hogy minden választópolgár eldöntötte, melyik pártba helyezi a bizalmát. Most már csak el kell mennie és le kell adnia szavazatát arra a pártra, amelyiknek a programja számára meggyőzőnek tűnik, és azokra az emberekre, akikben megbízik” – mondta.

A szavazóhelyiségben, ahol taps köszöntötte a belépő párt, ellenőrizték az elnök és felesége iratait. Putyina a lakhelyéről hozott igazolással szavazott ugyanott, ahol férje. Miközben távoztak, még odament Putyinhoz egy idős asszony, és köszönetet mondott neki a gondoskodásért.

Nem sokkal az elnök érkezése előtt Luc van den Brande, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének Oroszországgal foglalkozó jelentéstevője, aki épp az elnök által felkeresett szavazóhelyiségben tevékenykedik megfigyelőként, jelentette a Központi Választási Bizottságnak, hogy ő és másutt lévő kollégái egyelőre technikailag mindent rendben lévőnek találtak.

Moszkvai híradás szerint a választói aktivitás jóval nagyobb, mint 2003-ban volt: átlagosan kétszer annyian éltek a déli órákig választójogukkal, mint a legutóbbi dumaválasztáson. Országos méretekben délig a jogosultaknak már 43 százaléka adta le a szavazatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik