Nagyvilág

Moszkvába látogat Dzsalili

"Stratégiai ügyek" megtárgyalása céljából hétfőn Moszkvába utazik Szajed Dzsalili, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója - jelentette be vasárnap a teheráni külügyminisztérium szóvivője.

Oroszország nemrég kétségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy lenne értelme az ENSZ Biztonsági Tanácsa Irán elleni esetleges újabb szankcióinak, amelyekkel a világszervezet megpróbálná rávenni Teheránt arra, hogy hagyjon fel urándúsító tevékenységével. Ennek ellenére Oroszország öt másik nagyhatalommal megállapodott abban, hogy – mint egy név nélkül nyilatkozó francia forrás szombaton elmondta – megvizsgálják egy újabb határozattervezet lehetséges elemeit.

Mohammad Ali Hoszeini iráni szóvivő megismételte Teherán ezzel kapcsolatos álláspontját: “Ha ezek a hatalmak megpróbálják megfosztani Iránt jogaitól, akkor ezek a határozatok és szankciók hatástalanok maradnak”.

A francia tisztségviselő szerint rövid időn belül egyezségre juthatnak a nagyhatalmak egy harmadik olyan BT-határozatról, amely az atomprogramja miatt bírált Irán elleni újabb szankciókról rendelkezik. Szavai szerint “kedvező szellemben” zajlott le szombaton Párizsban az amerikai, a brit, a francia, a kínai, a német és az orosz külügyminisztérium magas rangú diplomatáinak találkozója.

Pénteken Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője eredménytelen megbeszélést folytatott Dzsalilivel. Utóbbi kitartott amellett, hogy senki sem tilthatja meg Iránnak az urándúsítást, amíg az nem lépi át az atomsorompó-szerződésben rögzített korlátokat, márpedig szavai szerint nem lépi át.

A Nyugat azzal gyanúsítja Iránt, hogy atomfegyvert akar előállítani a polgári atomprogram örve alatt. Ezért sürgeti az ENSZ BT-t, hogy fogadjon el újabb szankciócsomagot az ázsiai ország ellen. Irán tagadja, hogy atomfegyvergyártásra törekedne. A BT öt állandó tagja közül kettő, Oroszország és Kína mind ez ideig nem támogatta a Washington által szorgalmazott újabb szankciócsomagot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik