Külföld

Aktívan voksolt Kamcsatka és Csucsk

admin
admin

2007. 12. 02. 11:26

A Távol-Keleten, a Csukcs- és a Kamcsatka-félszigeten, Moszkvától 9 időzónányira, ahol moszkvai idő szerint szombaton este kezdődtek a választások, moszkvai idő szerint délelőtt 11 órakor bezártak a szavazóhelyiségek.

A Csukcs Autonóm Körzetben 76,7 százalékos, Kamcsatkán 53,74 százalékos volt a részvétel, de akadt nem is egy olyan körzet, ahol korábban bezárták a szavazóhelyiségeket, mivel a választásra jogosultak 100 százaléka leadta voksát. Rendzavarás nem történt.

A Központi Választási Bizottság közlése szerint a legtöbb területen aktívabb a részvétel, mint négy évvel ezelőtt.

Vasárnap egyébként a világ 141 országában szavazhattak az orosz állampolgárok, összesen 358 szavazóhelyiségben, ahová több mint 1,5 millió választót várnak.

Oroszországban közel 110 millió választó adhatja le voksát több mint 96 ezer választókörzetben a 11 induló párt mintegy 4500 jelöltjére, közülük kerül majd ki az állami duma – az alsóház – 450 képviselője.

A választások hivatalos végeredményét december 17-ig kell közzétenni, de a Központi Választási Bizottság arra számít, hogy december 8-ig közre tudja adni a hivatalos végeredményt.

Ennek közlése után legkésőbb 30 nappal ül össze a most megválasztott állami duma, de az államfőnek jogában áll előbb összehívni.

A rendőrség és a belügyi erők közel egymilló tagja őrzi az országban a választások biztonságát, emellett az esetleges szabály-, illetve jogsértésekről érkező bejelentések elbírálására a bíróságok is ügyeletet tartanak vasárnap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.