Nagyvilág

Már voksolnak az orosz Távol-Keleten

Megkezdődött az oroszországi parlamenti választás. Mintegy 96 ezer körzetben közel 110 millió szavazásra jogosult polgár választhatja meg az állami duma - az alsóház - 450 képviselőjét.

Oroszország távol-keleti részén, a Csukcs- és a Kamcsatka-félszigeten helyi idő szerint vasárnap reggel nyolc órakor – közép-európai idő szerint szombaton 21 órakor – megnyíltak a szavazóhelyiségek.

Az orosz állampolgárok – például diplomaták, turisták – számára egyes külföldi országokban szintén korábban kezdődött a szavazás. A muzulmán országokban, ott, ahol a vasárnap munkanap, pénteken adhatták le voksukat.


A szombati kampánycsend idején számos kisebb ellenzéki szervezet hívét állították elő, olyanokat, akik választási megfigyelőkként szándékoztak tevékenykedni. Ilyen esetek fordultak elő Tulában, Jekatyerinburgban és Irkutszkban.


A képviselők megválasztása mellett számos térségben egyéb voksolások is zajlanak. Több régióban és területen megválasztják a helyi törvényhozás tagjait, Jakutszkban polgármestert, Birobidzsánban városi önkormányzatot választanak, Csecsenföldön referendumot tartanak a köztársaság alkotmányának módosításáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik