Külföld

Putyin aláírta a haderő csökkentéséről szóló törvényt

admin
admin

2007. 11. 30. 07:37

Putyin orosz államfő aláírta az európai hagyományos haderők és fegyverzetek csökkentéséről szóló szerződésre (CFE) meghirdetett moratóriumról szóló törvényt - közölte pénteken reggel az elnök sajtószolgálata. A törvény értelmében a moratórium december 12-én lép életbe.

Ezzel Oroszország nem mondja fel a szerződést, hanem azt kívánja elérni, hogy a módosított változatot is ratifikálják és tartsák be a korábban csatlakozott államok. A törvényt, amelynek értelmében Oroszország felfüggeszti a CFE-szerződés végrehajtását, az állami duma november 7-én szavazta meg és a szövetségi tanács – a parlament felsőháza – november 16-án hagyta jóvá.

Az európai hagyományos haderők és fegyverzetekről szóló szerződést 1990-ben írták alá Párizsban. A 90-es évek elején az európai biztonság megerősítésének meglehetősen hatékony eszköze volt, amennyiben egyensúlyt hozott létre a csatlakozó államok (a Varsói Szerződés és a NATO tagállamai) között, számszerűen meghatározta a fenntartható hagyományos haderők, valamint fegyverzetek és haditechnikai eszközök mennyiségét és szabályozta azok telepítését a két szövetség közötti határvonal mentén.

A Szovjetunió széthullása, a Varsói Szerződés megszűnése és a jelentős katonapolitikai változások nyomán a szerződés már nem felelt meg az új európai helyzetnek, és így orosz megítélés szerint Oroszország katonai-biztonságpolitikai érdekeinek sem.

A szerződés életképességének megőrzése érdekében kidolgozták a CFE módosítását , amelyet 1999-ben írtak alá Isztambulban. A módosított változat az addigi, a korlátoknak a katonai tömbökhöz tartozás alapján történő meghatározása helyett az egyes államokra bontotta le a számokat. Az új szerződés semlegesíteni volt hivatott azt a veszélyt, hogy az aláíró államok bármelyike nagyobb léptékű támadó hadművelet végrehajtásához szükséges potenciálra tegyen szert.

A NATO tagállamai azonban mindeddig nem ratifikálták a módosított CFE-szerződést, és orosz megítélés szerint elzárkóznak az európai fegyverzetek ellenőrzési rendszerének életképességéhez szükséges más intézkedésektől is.

Vlagyimir Putyin elnök az elmúlt hónapokban többször is hangsúlyozta: Oroszország biztonsági érdekeit sérti, s ezért nem tartható fenn az, hogy Oroszország betartja a CFE-t, s ezzel korlátozza önmagát, miközben a közvetlen környezetében lévő államok nem ratifikálták és nem is tartják be azt.

A nemzetközi szerződésekről szóló orosz törvény értelmében a szerződés újbóli érvénybe léptetéséről az orosz államfő dönt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.