Nagyvilág

Megkönnyítenék Koszovó útját az unióba

Arról kellene gondolkodni, hogy az ENSZ koszovói misszióját az unió váltsa fel, felgyorsítva ezzel a tartomány és Szerbia európai integrációs útját – nyilatkozott Javier Solana, az unió Kül-és Biztonságpolitikai főképviselője.

Solana szerint fontos lenne már a jövő év elején egy EU-misszióval felváltani az ENSZ szerepét a tartományban – írja a Beta hírügynökségre hivatkozva a B92 című belgrádi napilap. Ennek nemzetközi jogi hátterét az ENSZ-főtitkára által kiadott határozat adná meg, mely feljogosítaná az uniós erőket a koszovói jelenlétre, a KFOR erők ugyanakkor továbbra is a térségben maradnának.

Solana nem akarja, hogy az unió újra megosztottá váljon a Balkánnal kapcsolatban, ezért törekszik arra, hogy minden tagállam beleegyezzen a Koszovót érintő fontos döntésekbe, mint amilyen például az unió által a tartományba küldendő rendőrcsapat – írja a La Libre Belgique című belga napilap pénteki számában.

A lap szerint az uniós jelenléthez, melyre attól függetlenül sor kerül, hogy Koszovó végül függetlenné válik-e, még szükség van az ENSZ főtitkár írásos nyilatkozatára.

Az által, hogy az EU felváltaná az ENSZ tevékenységét a térségben, a határok jelentősége csökkene, nagy mértékben megkönnyítve ezzel Szerbia és Koszovó Európa felé vezető útját – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik