Nagyvilág

Helycsere az RMDSZ Európa-listáján

Az európai parlamenti választáson listavezető Frunda György helyett a harmadik helyezett Winkler Gyula romániai informatikai minisztert küldi az Európai Parlamentbe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

Frunda Györgyöt csütörtökön felkérték, hogy vállalja el az Európa Tanácsban (ET) a jogi bizottság elnöki tisztségét, ami nagyon fontos megbízatást és nagy elfoglaltságot jelent. Ezért adják át európai parlamenti mandátumát másnak – mondta Kelemen Hunor ügyvezető elnök. Frunda maga kérte, hogy folytathassa munkáját az ET-ben, ahol nagy tekintélye van, s ennek köszönhetően kapta a felkérést.

Az ügyvezető elnök elmondta: azért döntöttek a jelöltek cseréje mellett, mert jelenleg az ET-nek nagyobb a súlya emberjogi és kisebbségi kérdésekben, mint az Európai Parlamentnek, s az RMDSZ-nek is fontos, hogy legyen tisztségviselője ilyen magas pozícióban. Az RMDSZ két mandátumra jogosult az EP-ben: Winkler mellett a második helyezett Sógor Csaba képviseli majd az RMDSZ-t az európai törvényhozásban. Arról még nem döntöttek, hogy ki tölti be Winkler megüresedett miniszteri székét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik