Nagyvilág

A Vajdaságot nem érdekli a magyar belpolitika

A vajdasági magyarok nem kívánnak semmilyen magyar belpolitikai csatározás tárgyává válni – jelentette ki csütörtökön Szabadkán Pásztor István.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az MSZP országgyűlési frakciója külügyi és európai integrációs munkacsoportjának kihelyezett ülése után nyilatkozott, annak kapcsán, hogy a héten Magyarországon felmerült: tartsanak ötpárti konzultációt a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról.


Kettős állampolgárságot szeretnének

A délvidéki magyar pártok teljes egyetértésre jutottak arról, hogy követelik a kettős állampolgárságot, s ennek az igényüknek folyamatosan hangot is adnak – emlékeztetett Pásztor.

Ugyanakkor nyomatékosan arra kérte a magyar politikai erőket, hogy kellő körültekintéssel kezeljék a dolgot, s az érintettekhez – ebben az esetben a vajdasági magyarokhoz – csak akkor forduljanak, ha legalább egy kis esély van arra, hogy egymással meg tudnak állapodni. “Számunkra minden egyéb megalázó és káros” – mondta a pártelnök.


EU-s pénzekre várnak

Az MSZP-munkacsoport ülésén, – ahol jelen volt mind a négy délvidéki magyar párt vezetője – ezenkívül a fejlesztéspolitika terén megvalósuló magyar-vajdasági együttműködésről, s Szerbia EU-integrációjának lehetőségéről esett szó.

Pásztor ezek kapcsán új, a politikai vezetőket komoly próba elé állító kihívásokról beszélt, s illusztrációként elmondta, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakban a Dél-Magyarország-Vajdaság régió 60 millió eurót igényelhet az EU kasszájából fejlesztési célokra. Annak azonban, hogy meg is kapja, feltétele, hogy szakmailag elfogadható pályázatokat nyújtson be.

Ahhoz, hogy ezek az összegek rendelkezésre álljanak, a Vajdaságban még ki kell építeni a – megszerzésüket, felhasználásukat koordináló – intézményrendszert. Ha ez sikerül, akkor előnyt lehet kovácsolni az eddigi hátrányból, tehát a kisebbségi létből, mert az akkor a határon átnyúló együttműködés fejlesztésére szánt pénzek megszerzésének egyik fő mozgatójává válik.

Dél-Magyarország csak a Vajdasággal fejlődhet

Kozma József, az MSZP parlamenti munkacsoportjának elnöke szerint nem szabad megengedni, hogy a délkelet-európai transznacionális fejlesztést szolgáló forrásokat mások szerezzék meg. Dél-Magyarország fejlődése elképzelhetetlen a Vajdaság felzárkózása nélkül, tehát az összefogás ugyanolyan fontos Magyarországnak, mint a határon túl élő magyaroknak.

A képviselő azt is elmondta, hogy a szabadkai megbeszélés egy sorozat egyik állomása: tavaly a Felvidéken tartottak kihelyezett ülést, jövőre pedig Erdélybe mennek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik